Wat is server load?

Met CPU load wordt de belasting van de CPU bedoelt. Dit wordt uitgedrukt in een getal.

Wanneer de CPU load ‘1’ is, betekent dit dat één core volledig wordt gebruikt voor de afhandeling van processen. Heb je een quadcore processor, dan betekent het dat de processor bij een load van ‘4’ de CPU continu volledig gebruikt, mits de quadcore hyperthreading heeft.

Zodra de load hoger is dan het aantal cores, worden processen nieuwe processen opgestapeld en moeten deze wachten tot de vorige processen zijn afgehandeld. Des te hoger de load, des te meer processen in de queue komen te staan, wat de performance van de server aanzienlijk verlaagt.

Indien de load van de CPU iets hoger wordt dan het aantal cores, hoef je zich niet direct zorgen te maken. Dit heeft enkel invloed op de performance van de server. Bij bijvoorbeeld een back-up komt een hoge load regelmatig voor. Het uitvoeren van de backup in weekenden of avonden lost het performance probleem op. Wanneer de load na dit proces weer daalt, is er geen reden om je zorgen te maken.

Wanneer de CPU load veel hoger wordt kan de CPU de processen niet meer aan waardoor diensten slecht bereikbaar zijn. In dat geval moeten processen worden geannuleerd om de performance weer te verbeteren.

Wanneer de CPU load te hoog is terwijl er geen onbenodigde processen worden gedraaid, wordt aanbevolen de server te upgraden.

Meerdere CPU’s
Indien je server meerdere CPU’s heeft, kan dezelfde regel worden toegepast. Twee CPU’s met beide 4 cores betekent een totaal aantal CPU’s van 8. Een load van 8 in dit geval betekent dat de CPU usage 100% is.

  • Deel dit bericht