Wat is IPv6

Internet Protocol Version 6 (IPv6) is de opvolger van Internet Protocol Version 4 (IPv4). Het is de tweede versie van het Internet Protocol die in gebruik is genomen. IP-adressen van IPv4 bestaan uit 32 bits en zien eruit als 192.168.1.1. IPv6 telt 128 bits en zien eruit als 2001:1af8:4200:a002:2::a000
IPv6 is onder andere ontwikkeld om de beperkingen en tekortkomingen van IPv4 te verhelpen. Met name het tekort aan beschikbare IP-nummers levert een enorm probleem op: er zijn ongeveer 4 miljard IPv4-adressen beschikbaar en op 3 februari 2011 heeft de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) de laatste IPv4-blokken vrijgegeven.IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, terwijl IPv6-adressen uit 128 bits bestaan. Daardoor heeft IPv4 ongeveer 4 × 109 adressen, terwijl IPv6 er ongeveer 3,4 × 1038 heeft. Het nieuwe IPv6 heeft dus een bijna onuitputtelijke voorraad adressen: voor elke aardbewoner zijn er ongeveer 50.000 quadriljoen beschikbaar. 

Voordelen van IPv6

Betere routing en netwerk-autoconfiguratie.
Overbodig maken van NAT
Gegevensbeveiliging op IP-niveau.
Ondersteuning van mobiele nodes.

IPv6 bij iXL hosting

Op verschillende diensten is IPv6 al actief. Zodra u het IPv6 ready icoon ziet staan bij een dienst, is deze IPv6 ready. De volgende diensten zijn IPv6 ready: Dedicated servers, Virtual private servers, Colocatie, DNS hosting. We zijn druk bezig IPv6 verder te implementeren in de overige diensten. Zodra er diensten IPv6 ready zijn, kunt u dit hier en op de betreffende diensten pagina zien.

Wereld IPv6 dag

Op 8 juni wordt er, op initiatief van ISOC, een wereldwijde IPv6 dag georganiseerd. Zo veel mogelijk bedrijven/websites worden opgeroepen om gedurende 24 uur hun content over IPv6 aan te bieden. Het doel van deze grote test is om organisaties in de gehele industrie, ISP’s, hardware producenten, verkopers en webservices, te motiveren om hun diensten IPv6 gereed te maken en om ervoor te zorgen dat er een succesvolle overgang mogelijk is als de IPv4 adressen op raken.

De Nederlandse IPv6 Task Force roept alle organisaties op om mee te doen aan dit initiatief en zo de overgang naar IPv6 te versoepelen.

TNO onderzoekt IPv6-implementatie

Door middel van een enquête onder isp’s onderzoekt TNO hoe het ervoor staat met de implementatie van IPv6 in Nederland. Hierdoor ontstaat een representatief beeld van de uitrol van IPv6 aan de hostingkant.

Daarnaast wordt hierdoor duidelijk tegen welke problemen de hostingproviders aan lopen. Isp’s wordt opgeroepen om mee te doen aan deze enquête. Het is inmiddels het derde onderzoek dat uitgevoerd wordt. Uit eerdere onderzoeken bleek onder meer dat Nederland gemiddeld presteert als het gaat om de daadwerkelijke uitrol van de IPv6 adressen.

De grootste bottleneck was eind vorig jaar de beperkte beschikbaarheid van hardware die onder het nieuwe protocol kan werken. Daarnaast is er nog zeer beperkte beschikbaarheid van content en diensten over IPv6. Ook was er onder veel isp’s geen duidelijkheid op welke wijze gemigreerd zou moeten worden en werden veel beveiligingsproblemen voorzien, onder meer als gevolg van het wegvallen van NAT (Network Address Translation). Op dit moment kunnen er al geen nieuwe IPv4-adressen worden verworven.

Bron: ISPam

Microsoft betaalt 5 miljoen euro voor blok IPv4-adressen

De eerste aanwijzingen dat de laatste IPv4-blokken duur betaald worden, lijken er te zijn. Microsoft heeft voor 7,5 miljoen dollar een blok IPv4-adressen van het failliet verklaarde Nortel Networks overgenomen.

Nog voordat de IANA in februari de laatste blokken met IPv4-adressen verdeelde onder de Regional Internet Registries (RIR), werd al gespeculeerd over het ontstaan van een levendige handel in de laatste IPv4-adressen.
Het netwerkbedrijf Nortel Networks, dat sinds 2009 in een soort uitstel van betalingsfase verkeert (chapter 11), heeft sindsdien al diverse bedrijfsonderdelen van de hand gedaan. De meest recente verkoop is de verkoop van 666.624 IPv4-adressen. De nieuwe koper is Microsoft die de adressen voor 7,5 miljoen dollar (5,3 miljoen euro) wil overnemen, zo valt op te maken uit een document (pdf) van de rechtbank in Delaware. Dit komt neer op 11,25 dollar (8 euro) per IPv4-adres.

Het is tevens de eerste openbaar gemaakte verkoop van een blok IPv4-adressen sinds de mededeling van de ICANN dat de voorraad aan IPv4-adressen op was.
Nortel is volgens nieuwssite Domainincite.com al ruim een jaar gesprekken aan het voeren met potentiële kopers van deze IPv4-adressen. Van de 14 mogelijke kopers brachten er vier ook een bod uit. Het bod van Microsoft bleek de hoogste te zijn.

De verkoop is in de publiciteit gekomen dankzij de verkoop van failliete onderdelen van Nortel Networks. Volgens een woordvoerder van de ICANN duidt deze koop er nog niet op dat er al een zwarte markt voor IPv4-adressen is ontstaan. “Bovendien zal -als het gebruik van IPv6 toeneemt- de waarde van IPv4-adressen in de toekomst alleen maar afnemen”, aldus de ICANN.

Bron: ISPam

Grootste deel modems en routers thuisgebruik niet klaar voor IPv6

Het overgrote deel van de modems en routers die consumenten thuis gebruiken, is niet klaar voor IPv6. Slechts een enkele fabrikant – waaronder D-Link en Apple’s Airport – levert apparaten die wel goed omgaan met IPv6, aldus een onderzoek van Networkworld.com.

De meeste apparatuur raakt letterlijk de weg kwijt bij de toepassing van DHCP in combinatie met IPv6. Opmerkelijk, zeker bij een marktleider als Cisco die wel IPv6 ondersteunt in de professionele routers, maar niet in de Linksys-producten voor thuisgebruik.

Het invoeren van IPv6 stuit in de praktijk op diverse problemen. Dat geldt niet alleen voor grote, professionele datacenteromgevingen, maar zeker ook voor de consument. Niet alleen moet een modem of een router geschikt zijn voor IPv6, ook het operating system van een pc moet het protocol aankunnen. Windows 7 is geschikt, maar bijvoorbeeld het nog steeds veel gebruikte Windows XP en ook Apple Mac OS X kunnen niet overweg met DHCPv6. Koppelen van dit type ‘platformen’ aan een IPv6-router stuit dus ook op problemen, zo heeft onderzoek van het gezaghebbende UNH-IOL (Universiteit New Hampshire) aangetoond.

De Internet Engineering Taskforce (IETF) werkt al geruime tijd aan een document waarin alle standaarden en minimum eisen aan IPv6 moeten worden opgenomen: de ‘Basic Requirements for IPv6 Customer Edge Routers’. Al in 2009 maakte de organisatie bekend met een leidraad te komen voor het protocol, specifiek voor implementatie op thuisrouters. Het document heeft echter nog steeds de status ‘draft’. Volgens de datering van het document moet een eindversie in juni van dit jaar gereed zijn.

Bron: ISPam

Laatste IPv4-blokken uitgedeeld aan RIRs

ICANN-directeur Rod Beckstrom heeft tijdens een officiële bijeenkomst in de Verenigde Staten de laatste vijf blokken IPv4-adressen uitgedeeld. De voorraad met IPv4-adressen bij de IANA is nu echt op.

Het laatste blok 185 /8 werd donderdag overhandigd aan het hoofd van de RIPE NCC. Kort daarvoor ontvingen LACNIC, AfriNIC, ARIN en APNIC hun laatste IPv4-blok. Afgelopen dinsdag werden nog twee blokken aan APNIC uitgegeven.
ICANN-topman Beckstrom benadrukte dat nu, 16 jaar na het ontstaan van het IPv6-protocol, zijn voorganger uitgeput is geraakt. Tenminste aan de zijde van de IANA. De vijf regionale internet registries (RIR) zullen vanaf nu de laatste IPv4-adressen gaan verdelen. Volgens de Number Resource Organization (NRO) is het moeilijk om te voorspellen wanneer de voorraad aan IPv4-adressen bij de RIRs opraakt.
Volgens Beckstrom is het een historisch moment en één van de belangrijkste dagen in de geschiedenis van het internet. “35 jaar geleden bedacht Vint Cerf IPv4 en zei dat het genoeg was om er een experiment mee te doen”, aldus Beckstrom. “Het is een experiment geworden dat nooit is geëindigd.”

Internet Architecture Board-voorzitter Olaf Kolkman zei tijdens de bijeenkomst dat er lang naar dit moment is toe geleefd. “Maar internet zal volgende week niet anders zijn dan nu. Er is geen gevaar op korte termijn, maar wel op de lange termijn.” Kolkman voorspelt dat IPv4 en IPv6 zeker meer dan tien jaar, en misschien wel twintig jaar, naast elkaar zullen blijven bestaan.

Bron: ISPam

IANA vergeeft laatste IPv4-blokken

IANA, de partij die verantwoordelijk is voor het uitgeven van ip-addressen aan regionale verdelers als RIPE heeft maandag de laatste twee blokken IPv4-addressen weggegeven aan APNIC, dat verantwoordelijk is voor de uitgifte in Azië. Daarmee zijn er nog 5 /8-blokken beschikbaar.

De laatste blokken worden verdeeld onder de vijf verschillende regionale partijen, waaronder RIPE voor uitgifte in Europa. Deze zal de adressen vervolgens in kleinere blokken gaan onderverdelen aan providers en eventueel eindgebruikers.

Veel providers zijn de laatste maanden al flink aan het hamsteren en in regio’s waar de groei van het internet snel gaat zoals bijvoorbeeld Azië zullen het eerste problemen gaan optreden.
Het enige antwoord nu nog is IPv6. Heb je als hoster nog geen blok IPv6-adressen gekregen van je provider of RIPE, dan heb je nog ongeveer tot eind dit jaar voor de eerste aansluitingen op het internet enkel via IPv6 bereikbaar zullen zijn.

Wie denkt dat het probleem vooralsnog enkel in Azië speelt heeft het daarbij mis. ARIN (Verenigde Staten) en RIPE (Europa en Rusland) beginnen aardig door de voorraad adressen heen te gaan, zo laat onderstaand schema van afgelopen nacht zien.

Bron: ISPam

Tekort aan IPv4-adressen lijkt mee te vallen

Met het tekort van het aantal IPv4-adressen lijkt het wel mee te vallen. Met die boodschap kwam IPv6-deskundige Iljitsch van Beijnum deze week. Aan het begin van dit jaar waren er nog 495,66 miljoen vrije adressen en dat is meer dan verwacht.

Op 1 januari 2011 stond de teller van het aantal ongebruikte IPv4-adressen op ruim 495 miljoen. Precies een jaar eerder waren dat er 721 miljoen. In een jaar tijd zijn er dus ruim 225 miljoen adressen opgeraakt. Als je de reeks van 17 miljoen adressen die Interop in 2010 heeft teruggegeven niet meerekent, komt het aantal op 242 miljoen, zo stelt Van Beijnum.

“Dit zou erop duiden dat we nog twee jaar vooruit kunnen met het aantal beschikbare IPv4-adressen, maar dat is niet waar.” Van Beijnum relativeert het hoge aantal vrije IPv4-adressen enigszins.

Legacy
Zo is er veel onduidelijk over de exacte cijfers. 35 van de 256 /8-blokken IPv4-adressen hebben bijvoorbeeld de status ‘gereserveerd’. Ook zijn er bijna 147 miljoen zogeheten ‘legacy’ adressen die op het moment niet worden gebruikt en waarvan onbekend is wat daarmee gaat gebeuren.

Verder vervallen de getallen 0 en 127 omdat die een speciale functie hebben, worden de 224-239 voor multicast gebruikt en zijn 240-255 gereserveerd voor ‘toekomstig gebruik’.
De verwachting is dat de pool van IPv4-adressen bij de IANA ergens in februari van dit jaar opraakt. Volgens Van Beijnum zal in Azië vrijwel zeker voor het einde van het jaar een tekort aan IPv4-adressen ontstaan. In Europa en de Verenigde Staten wordt de bodem van de te verdelen IPv4-adressen waarschijnlijk in 2012 bereikt.

Bron: ISPam

iXL Hosting Live Help

Mail iXL hosting