AI in Magento Betere productaanbevelingen en zoekfunctie

12 april 2021

AI in Magento: Betere productaanbevelingen en zoekfunctie

Wil je je klanten een nog betere winkelervaring geven? Dan is het goed eens te kijken naar de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) in Magento. Dit kan bijvoorbeeld met Adobe Sensei. Wat kan AI betekenen voor jouw Magento webshop, en hoe verbeter je hiermee de klantenervaring?

Wat is Adobe Sensei?

Adobe Sensei is een van de diensten die is voortgekomen uit het ‘Experience platform’. Dit is een geautomatiseerd AI-product, dat machine learning inzet om bezoekers te adviseren over producten. Het systeem zoekt op basis van eerdere ervaringen naar productaanbevelingen voor de klanten.

AI is vooral interessant voor B2C en D2C webshops, maar ook business-to-business is het interessant. Door middel van kunstmatige intelligentie vinden klanten sneller waar ze naar op zoek zijn. En voorbeeld hiervan is de sectie: ‘Anderen kochten ook’: dat zijn aanbevelingen op basis van eerder koopgedrag van anderen.

Je kunt het ook persoonlijk houden: tracken welke producten de klant al eerder kocht en aan de hand daarvan aanbevelingen doen. Dan spreken we van een gepersonaliseerd productaanbod of gepersonaliseerde productaanbevelingen. Adobe Sensei is onder meer te gebruiken op Magento Dedicated Servers.

Productaanbevelingen in Magento

Als Magento Commerce-gebruiker heb je vanaf versie 2.3.5 toegang tot de SaaS-service ‘Magento Product Recommendations’. Met deze service kunnen webshopeigenaren productaanbevelingen weergeven op basis van het eerdere gedrag in de winkel. Je kunt deze productaanbevelingen via de backend op basis van verschillende punten aanpassen. Zo kun je de productaanbevelingen optimaliseren en meer omzet uit je webwinkel halen.

Productherkenning in Magento

Met behulp van Adobe Sensei is het mogelijk afbeeldingen te structureren. Adobe Sensei zoekt dan steeds naar bijbehorende informatie. Dit werkt op basis van gegevens die het systeem heeft geleerd. Het werken in de backend van Magento wordt daarmee nog gemakkelijker. Adobe Sensei werkt met productherkenning. Een voorbeeld: je uploadt een afbeelding van een kledingstuk. Het systeem gaat dan op zoek naar soortgelijke afbeeldingen. Deze kunnen direct worden gekoppeld in de webshop.

Op deze manier is het eenvoudig de winkelervaring van klanten te verbeteren. Een betere winkelervaring zorgt zonder meer voor meer verkopen en hogere omzetcijfers. Een goede manier om je webshop naar een hoger niveau te tillen, dus.

Verdere uitbreidingen

Magento is sinds twee jaar onderdeel van Adobe, en dat merken we aan alle ontwikkelingen. De Adobe Experience Cloud zorgt bijvoorbeeld voor verdere uitbreidingen voor Magento. Deze producten en ontwikkelingen zijn erop gericht om de ultieme online winkelervaring te kunnen bieden. Zo kun je Adobe Sensei ook Advertising, analytics en Marketing inzetten om nog meer te weten te komen over je klanten en hun wensen.

Het ligt in de lijn der verwachting dat AI-systemen steeds slimmer worden en steeds beter de klant leren kennen. Op die manier kan de aanbieder een nog beter gepersonaliseerd aanbod voorschotelen. Ook is het belangrijk te werken aan de snelheid van je webshop. Een goede Magento VPS helpt daarbij: klanten die lang moeten wachten tot een pagina is geladen, zijn sneller geneigd de webshop weg te klikken. Met al die tools is wat extra power altijd handig.

  • Deel dit bericht