PHP 8 comptabiliteit WordPress

12 februari 2021

De compatibiliteit van WordPress met PHP 8 controleren

De kans is groot dat het systeem achter je website WordPress betreft. Het is dan ook een van de meest gebruikte systemen ter wereld. Dit systeem is volledig geprogrammeerd met de programmeertaal PHP. Inmiddels hebben de ontwikkelaars achter deze programmeertaal een volledig nieuwe versie uitgebracht. Dat betekent ook dat het einde van de bestaande PHP-versies zoals PHP 7.4 eraan komt. In 2022 moet iedereen dus klaar zijn voor de nieuwste PHP-versie, PHP 8. Maar hoe zorg je ervoor dat je website klaar is voor de toekomst?

Compatibiliteit controleren

Het loont dus om je Cloud Managed WordPress VPS klaar te maken voor PHP 8. WordPress maakt een enorme sprong van PHP 5.6 naar PHP 8. De ontwikkelaars van WordPress hebben al gewaarschuwd dat de update niet zomaar blindelings geïnstalleerd moet worden en dat er sprake is van ‘beta-compatibiliteit’. Daarmee wordt bedoeld dat men de nodige zorg in de update moet steken.

De meest recente versie van PHP is PHP 7.4. Maar ook deze versie is eindig. Op 30 november 2020 is versie 7.2 al ‘End Of Life’ verklaard. Dat betekent dat er dus geen updates meer voorkomen. Daardoor worden deze websites bedreigd met potentiële beveiligingslekken. Op 6 december 2021 verloopt ook de ondersteuning voor PHP 7.3. Als websitebeheerder heb je uiteindelijk tot 8 november 2022 de tijd totdat je echt moet overstappen naar PHP 8.

WordPress is er klaar voor

In de praktijk heb je dus twee jaar de tijd om ervoor te zorgen dat je WordPress-installatie klaar is voor de toekomst. Het goede nieuws is, dat WordPress er zelf al klaar voor is. WordPress 5.6 is uitgekomen en is daarmee compatibel voor PHP 8. Daarbij hebben de ontwikkelaars het zelf wel over ‘beta-compatibiliteit’. Dat betekent dat je dus niet zonder zorgen een update in productie kan brengen. De core is namelijk wel compatibel, maar er is een kans dat de ontwikkelaars iets over het hoofd hebben gezien.

Er speelt ook nog iets anders mee: WordPress is op zichzelf een vrij leeg systeem. Je hebt thema’s en plugins nodig om een volledige website te bouwen. Als een gebruikt thema of plugin nog niet compatibel is met PHP 8, kan dit ertoe leiden dat de website gebreken zal gaan vertonen.

Niet meteen updaten

Op hoop van zegen updaten is dus niet verstandig. Het is belangrijk om van tevoren zeker te weten of je website klaar is voor PHP 8. Dit is mogelijk door een kopie te maken en de website op PHP 8 te laten draaien. Daarna is het een geval van debuggen. Zelfs als de website helemaal correct werkt, kan het verstandig zijn nog een paar maanden te wachten. Er bestaat altijd een risico dat er toch nog bugs of problemen met thema’s en plugins worden ontdekt.

Een hoop oude functies in PHP 8 zijn inmiddels verdwenen. Dat terwijl deze functies nog wel stilletjes door PHP 7 werden ondersteund. Daardoor is het mogelijk dat een deel van de websites niet meer naar behoren zal werken bij de update naar PHP 8. Er zijn meer dan 5500 plugins op miljoenen websites geïnstalleerd, zo schatte Wordfence onlangs. Dat betekent dat het goed mogelijk is dat een van deze 5500 plugins (nog) niet PHP 8-compatibel is, waardoor je uiteindelijk tegen problemen aan zult lopen. Test je website dus eerst grondig, voordat je de update naar PHP 8 in productie zet.

  • Deel dit bericht