Cluster DNS voor 100% uptime

12 oktober 2020

Cluster DNS voor 100% uptime

Als website eigenaar is het belangrijk dat de website of webshop altijd bereikbaar is. Het begint allemaal bij DNS. Dit is het Domain Name System (DNS). Met dit protocol worden domeinnamen vertaald naar IP-adressen. Dit is te zien als het afleveren van een postpakketje; zonder adres en postcode weet de postbode niet waar het pakketje moet worden afgeleverd. Het DNS protocol is het postcode-huisnr. systeem van het internet.

Dit geldt ook voor DNS. Met andere woorden: als de DNS-server offline is, kan de bezoeker niet achterhalen wat het IP-adres van de server is. Daardoor raken de pakketjes zoek en is de website uiteindelijk offline. Zeker wanneer men geen eigen DNS-servers heeft, is het handig om gebruik te maken van de whitelabel DNS-diensten van iXL.

Het belang van DNS

DNS klinkt erg ingewikkeld, maar dat is het niet. Websites die geen eigen DNS-servers hebben, kunnen gebruikmaken van DNS-hosting. Doordat dit pakket ‘whitelabel’ is, is niet te zien dat de hosting bij de hostingprovider plaatsvindt. Op die manier wordt de veiligheid van de DNS-servers verhoogd. Het is belangrijk om een goede DNS-opstelling te hebben. DNS is namelijk een groot deel van het internet. Zonder deze dienst zouden veel websites niet bereikbaar zijn.

Daarom is het belangrijk dat een DNS-server altijd bereikbaar is. Om deze reden stellen domeinregistranten verplicht dat er tenminste twee verschillende nameservers worden opgegeven. Het is belangrijk te onthouden dat deze twee nameservers op twee verschillende netwerken moeten staan. Het komt vaak voor dat eigenaren van websites twee keer hetzelfde IP-adres bij de verschillende nameservers invullen. Dit is niet de bedoeling en een onjuiste configuratie. De reden waarvoor is eenvoudig; wanneer het IP-adres dat gekoppeld is aan de nameservers offline gaat, is de website niet meer bereikbaar.

Waarom een DNS cluster?

Het is dus belangrijk dat de DNS-servers altijd online zijn. Bij voorkeur moeten er bij registratie van het domeinnaam tenminste twee verschillende nameservers worden opgegeven. Maar die nameservers zouden officieel niet in hetzelfde netwerk moeten zitten. Om deze reden is het nuttig een DNS-cluster in te zetten. Deze biedt twee of drie nameservers op verschillende locaties, zodat een website altijd bereikbaar is. 

iXL Hosting biedt een dergelijke DNS-cluster whitelabel aan. Dit houdt in dat niet te herleiden is dat de DNS-servers eigendom zijn van iXL Hosting. Op die manier lijkt het dus of de eigenaar van de website ook de eigenaar van de DNS-servers is. Het DNS-cluster bestaat uit meerdere nameservers in verschillende datacenters. Op die manier is de DNS-server altijd online, ook als er zich op een locatie een grote netwerkstoring voordoet. 

Als het DNS-cluster helemaal niet bereikbaar is, kunnen er allerlei problemen optreden. Zo kan ten eerste de website niet worden omgezet naar een IP-adres. Dit heeft als nadeel dat de website daardoor volledig onbereikbaar is. Bovendien staat op een DNS-server ook het adres naar de mailserver geregistreerd. Wanneer het onmogelijk is om deze gegevens nog langer om te zetten, is het niet meer mogelijk nog een mail te ontvangen of te verzenden. Een stabiel DNS-cluster is om deze reden zeer belangrijk.

  • Deel dit bericht