Webwinkel starten Magento vs WordPress

14 januari 2019

Een webshop starten: Kies je voor WordPress of Magento?

Als je voor het eerst een webshop start, wil je het liefst een platform kiezen dat zo lang mogelijk mee gaat. Er zijn verschillende soorten (gratis) opensource software waarmee het mogelijk is een webshop te starten. Magento en WordPress zijn veruit de meestgekozen platforms om een webshop mee te starten.

Beide systemen hebben elk hun voor en nadelen. Dat komt mede doordat de kenmerken per systeem verschillen. In deze blog zetten we de voor- en nadelen van ieder systeem tegen elkaar af. Uiteraard kun je ook kiezen voor ‘best of both worlds’. Dan maak je de keuze om Magento in WordPress te integreren en vice versa.

WordPress of Magento?

WordPress en Magento hebben ieder hun voor- en nadelen. Waar WordPress vooral een systeem is om een website mee te onderhouden, is Magento specifiek ontwikkeld voor de hosting van een grote en professionele webshop. Dat betekent dat Magento veruit de meeste doorgroeimogelijkheden biedt. Magento is een zeer uitgebreid pakket waarbij het mogelijk is om producten onder te brengen in verschillende categorieën, producten te vergelijken of kortingen aan klanten aan te bieden.

In tegenstelling tot bij WordPress is het mogelijk meerdere stores bij één systeem onder te brengen. Dat is bij WordPress ingewikkelder. Er zijn ook nadelen van Magento: het beheren van een Magento webwinkel vergt enige kennis. Daardoor is het moeilijker voor mensen die niet veel van computers weten om met Magento aan de slag te gaan. Daarbij komt ook nog eens dat het ontwikkelen van een Magento website veel duurder is. Met andere woorden: de doorgroeimogelijkheid is er zeker met Magento, maar daar hangt ook een prijskaartje aan.

WordPress is meer een Content Management System (CMS) en is daarmee minder geschikt om een webshop mee te beginnen. Toch is iedere website om te bouwen tot webshop aan de hand van plugins als bijvoorbeeld WooCommerce. WooCommerce is veel gemakkelijker in te stellen dan Magento. Bovendien vergt dit CMS minder van een server.

Nadeel is wel dat er niet specifiek voor ontwikkeld is om een webshop mee te beginnen. WooCommerce en WordPress hebben minder functies dan Magento, waardoor je uiteindelijk voor dezelfde functionaliteit op zoek zal moeten naar een plugin of eventueel zelf een extensie moet laten bouwen.

Magento en WordPress overeenkomsten en verschillen

Hierboven bespraken we al wat overeenkomsten en verschillen tussen WordPress en Magento. Voor een goede keuze dien je verschillende factoren in overweging te nemen.

Hoe groot is de webshop?

Ten eerste is het belangrijk te kijken naar de (verwachte) grootte van de webshop. Verwacht je veel bezoekers en producten toe te voegen, dan kun je beter voor Magento kiezen. Magento is namelijk speciaal voor deze eisen gebouwd. WordPress is een CMS waarmee het mogelijk is eventueel een simpele webshop op te starten. Wanneer je meer producten gaat toevoegen of meer bezoekers tegelijk krijgt, is WordPress minder geschikt deze aanvragen af te handelen.

De kosten van Magento en WordPress

Een simpele Magento webshop laten bouwen kan al snel 15.000 euro kosten. Het programmeren en ontwerpen van een custom made webshop is een dure gelegenheid, vooral vanwege de complexe codering die Magento hanteert. Maatwerk voor Magento is veel duurder dan maatwerk voor WordPress. Houd hier rekening mee.

WordPress is makkelijker in te stellen

Hier is het goedkoper om een ontwerp op maat te laten maken. Magento is een stuk ingewikkelder dan WooCommerce. Daardoor is het ontwikkelen en onderhouden van een webshop minder duur en eenvoudiger.

De veiligheid van de systemen

Het is bij beide systemen noodzakelijk regelmatig te updaten. Doe je dat niet, dan is je webshop kwetsbaar voor veiligheidslekken. Beide systemen zijn open source. Dit betekent dat de broncode vrijelijk beschikbaar is. Dat heeft voordelen; ontwikkelaars kunnen gemakkelijk mee-ontwikkelen. Het nadeel ervan is wel dat kwaadwillenden ook makkelijk misbruik kunnen maken van een veiligheidslek.

Bij WordPress is het doorgaans onderhoud doorgaans eenvoudig zelf te updaten. Het updaten zelf, het thema en de plugins is niet zo moeilijk. Magento updaten is vaak specialistisch werk dat moet worden gedaan door een webontwikkelaar. De onderhoudskosten zijn dus bij Magento een stuk duurder.

Gebruik van koppelingen, plugins en extensies

Zowel WordPress als Magento lenen zich er goed voor om een koppeling te maken met bijvoorbeeld boekhoudsoftware en betaalsystemen. WordPress en Magento bieden daar ieder koppelingen voor aan de hand van plugins en extensies.

Magento is speciaal bedoeld voor webshops. Je hebt daardoor minder extensies nodig, omdat veel functies al in het systeem geïntegreerd zijn. Daardoor kiezen ondernemers vaak voor Magento. Maar kies je voor WordPress, dan heb je vaak meer plugins nodig om hetzelfde te bereiken als een standaard WooCommerce website.

Meer resources voor hosting Magento nodig

Op gebied van hosting is Magento veel zwaarder dan WordPress. Daarom is er speciale Magento webhosting. Over de hele linie is Magento dus het duurdere systeem. Goedkope shared webhosting is vaak prima geschikt voor eenvoudige WordPress-winkels. Een Magento webshop draait het best op een VPS of een dedicated server. De maandelijkse kosten zijn een stuk hoger.

Het integreren van verschillende systemen

Welke keuze je maakt is afhankelijk van je wensen. Magento is software bedoeld voor webwinkels, WordPress is meer bedoeld voor lichte webshops van hobbyisten die een klein aantal producten verkopen. Goedkoop kan soms duurkoop zijn. Bijvoorbeeld als je kiest voor WordPress, maar een plugin moet laten ontwikkelen om hetzelfde te bereiken als een functie die al in Magento is geïntegreerd.

Je kunt er ook voor kiezen WordPress in Magento te integreren. Zo kun je bijvoorbeeld een blogsectie maken op je Magentosite, als je gebruikmaakt van FishPig. Zo laat je de bestellingen door Magento afhandelen en de content door WordPress.

Andersom is ook mogelijk. Met WordPress Magento Integration Plugin kun je Magento in WordPress integreren. Op die manier kun je blokken in je content zetten. Bijvoorbeeld een block naar een product of een seizoensbanner. Deze systemen integreren is doorgaans handiger dan andersom.

Naar welke webshopsoftware gaat jouw voorkeur? Of maak je gebruik van andere software? Kijk zeker naar onze verschillende soorten webhosting om jouw webshop razendsnel te maken.

  • Deel dit bericht