iXL hosting dedicated server kopen

21 januari 2019

Zo kies je de beste dedicated server voor een razendsnelle website

De meeste websites beginnen met shared webhosting, om vervolgens door te groeien naar een Virtual Private Server (VPS). Dankzij methoden als KVM, Citrix en VMWare is de VPS van tegenwoordig een stuk minder storingsgevoelig dan voorheen. Toch kan het zijn dat ook een VPS niet meer aan de wensen voldoet en je voor een dedicated server moet kiezen.

Bijvoorbeeld doordat men meer zogenaamde resources nodig heeft. Resources zijn weer te geven in specificaties, bijvoorbeeld aan de hand van processorsnelheid, RAM-geheugen, SSD en internetsnelheid. Bovendien is het voordeel van een eigen server, dat deze server specifiek aan één klant toebehoort. Dat betekent dat de server niet met andere klanten van een hostingbedrijf gedeeld wordt. Een server van jezelf staat in een datacenter en is slechts voor één klant beschikbaar. Dat in tegenstelling tot bij een Cloud VPS, waarbij de klant een deel van een dedicated server (node) tot zijn beschikking krijgt.

Onderdelen van de dedicated server

Een dedicated server wordt ook tegenwoordig nog steeds veel gebruikt. Het grootste voordeel van een eigen server is dat deze volledig in eigen beheer gebruikt kan worden. Wanneer men weinig verstand heeft van dedicated servers, kan er gekozen worden voor een managed server. In dat geval doet de hostingprovider al het werk voor de klant. Nadeel van managed dedicated servers is wel dat deze vaak duurder zijn om te huren.

Bij het kiezen van een juiste server moeten verschillende factoren meegenomen worden. Bijvoorbeeld de snelheid en verdeling van processoren, beschikbaar RAM-geheugen, het kiezen van meer opslag aan de hand van een harde schijf, of minder opslag maar een hogere snelheid aan de hand van een SSD-schijf. Kijk daarnaast ook naar de internetsnelheid van de eigen server. In sommige gevallen heb je aan een synchrone verbinding van 100 Mbps meer dan genoeg. Dat wil zeggen dat de klant 100Mbps upload en 100Mbps download heeft. In andere gevallen is een snelheid van 1Gbps meer gewenst. Bijvoorbeeld bij gameservers.

Processor

Hoewel een dedicated server managed of unmanaged afgenomen kan worden, moet de server vaak wel volledig door de klant worden samengesteld. Daarbij wordt gekeken naar het type processor en het aantal cores. Verkijk je niet enkel op de snelheden. Een hexa-core i7 met 1.8 GHz per core is nog altijd sneller dan een quadcore i5-processor met 2,2 GHz. Daarom is het belangrijk je goed te verdiepen in wat de processor snelheid doet. Een grotere processor is vooral handig bij dedicated servers die veel berekeningen moeten doen. Bijvoorbeeld bij de hosting van een gameserver of zware websites.

RAM-geheugen

Het RAM-geheugen speelt ook een grote rol. Bij zwaardere berekeningen wordt er meer gevraagd van het geheugen en de processor samen. De meeste mensen kiezen voor een dedicated server, wanneer er meer RAM-geheugen nodig is dan een VPS kan bieden. Veruit de meeste VPS-servers hebben een maximum van 8 tot 16GB RAM-geheugen. Dat terwijl de meeste moderne dedicated servers tot wel 64GB GB RAM ondersteunen.

RAM is vooral belangrijk in toepassingen waarbij men gaat virtualiseren, bijvoorbeeld met Proxmox, VMWare ESXi of Citrix XenServer. Zorg er dus voor dat je altijd voldoende RAM-geheugen kiest. Het is niet nodig altijd voor de grootste optie te kiezen.

SSD, harde schijf of beide?

Kijk bovendien naar de opslagruimte. Een SSD-schijf biedt vaak minder opslagruimte, maar kan gegevens wel sneller laden. Dat is ideaal als je kiest voor een dedicated gaming server. Kies je liever voor meer opslag, bijvoorbeeld omdat je de dedicated server als mediaserver of als backup wilt gebruiken, dan kun je gebruikmaken van harde schijven. Doorgaans zijn SSD-schijven iets betrouwbaarder. Bovendien is de keuze voor SSD of HDD vooral wanneer men de keuze moet maken tussen meer opslag of meer snelheid. Een SSD dedicated server kan sneller websites uitserveren dat een dedicated server met een harde schijf. De keuze is dus afhankelijk van het gewenste doel.

Internetsnelheid

De internetsnelheid is een belangrijke factor in de keuze voor een dedicated server. Deze snelheid kan liggen tussen de 100 Mbps en 1Gbps. In veel gevallen is het niet nodig zo’n snellere verbinding te kiezen. Wanneer men een goedlopende website of andere dienst heeft die veel data tegelijkertijd verbruikt, kan een hogere snelheid wenselijk zijn. Houd er rekening mee dat internetverbindingen in datacenters vaak veel stabieler zijn dan consumentenverbindingen thuis. Welke snelheid wenselijk is, is afhankelijk van het doel dat de dedicated server gaat dienen.

Naast de internetsnelheid is het belangrijk stil te staan bij de datacap. Zo kan er een maximum gesteld worden aan het dataverkeer per maand. Zo is het mogelijk dat men, ondanks dat hij een 100 Mbps verbinding heeft, een bepaald aantal gigabytes of terrabytes per maand aan data mag verbruiken. Wanneer men de limiet overtreedt, kunnen er mogelijk extra kosten in rekening gebracht worden.

Besturen via KVM of niet?

Een dedicated server kan afhankelijk van het merk en type KVM-besturing ondersteunen. Dat is handig wanneer men een ISO naar keuze wil installeren. Deze kan via KVM gemount worden, zodat ook meer exotische besturingssystemen geïnstalleerd kunnen worden. In de meeste gevallen is het niet nodig om een server met KVM-verbinding te huren.

Managed of unmanaged server

Ten slotte: kies voor een managed of unmanaged server. Bij managed dedicated server wordt de dedicated server volledig beheerd door de hostingprovider. Onder het managed beheer valt onder meer het maken van backups, het up-to-date houden beveiliging, DDoS-bescherming en het verwijderen van virussen. Een dedicated server is doorgaans altijd unmanaged, tenzij expliciet anders aangegeven. Unmanaged dedicated servers zijn bedoeld voor experts. Managed servers zijn vaak iets duurder.

Advies nodig voor de beste dedicated server voor jouw website? Contacteer ons en wij vertellen jou met plezier welke server jij nodig hebt.

  • Deel dit bericht