Lege pagina’s in WordPress oplossen

09 december 2019

Lege pagina’s in WordPress oplossen

Help! Een witte pagina! Je hebt net alles netjes in WordPress afgemaakt, en nu lijkt alles verdwenen te zijn. Veel WordPress-gebruikers hebben dit wel eens ervaren. Dat leidt vaak tot paniek, want hoe zorg je ervoor dat de website weer werkt? Een witte pagina kan verschillende oorzaken hebben. iXL legt de oorzaken en oplossingen uit.

Een witte pagina in WordPress: White Screen of Death

We noemen een witte pagina, waarop niets laadt, een zogenaamde ‘White Screen of Death’. De site zelf wordt niet getoond, en als beheerder kun je het admin-panel niet meer in. Vervelend, want dan kun je de site niet beheren of repareren, en de bezoeker ziet niets meer op de site.

Vaak komt dit probleem voor als je net een nieuwe theme of plug-in hebt geïnstalleerd. Het kan ook zijn dat er een PHP-fout is opgetreden. Dat gebeurt als je je plugins of updates bijwerkt, of als je een nieuwere versie van PHP gaat gebruiken.

Debug mode gebruiken om de oorzaak te vinden

Dankzij de debug mode in WordPress kun je de oorzaak van de problemen vinden. Dat heb je misschien nog nooit eerder gedaan. Log in op de ftpserver van je website, die bij iXL hoort. Je ziet in de map dan het bestand wp-config.php staan. Download dit bestand en pas het aan.

Je ziet in dit bestand een regel staan: define(‘WP_debug’, false); – deze regel moet gewijzigd worden. Verander het woord false in true en sla het bestand op. Upload deze dan weer naar de server. Als je nu je site opnieuw laadt, zie je een foutmelding.

Wat betekent de fout?

Lees de fout die op de website staat en zoek online naar een oplossing. Een fout die regelmatig voorkomt, is een syntaxfout in functions.php van het thema dat je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de fout ‘unexpected wp_enqueue_style’. Deze fout komt zeer regelmatig voor. Het is dan ook relatief eenvoudig op te lossen.

De oplossing: de bestandsnaam veranderen

Kun je WordPress nog in? Activeer dan de betreffende theme of plug-in. De kans is groot dat je website dan weer feilloos werkt. Het kan ook zijn dat je de admin niet meer in kunt. Dan luidt de oplossing: inloggen op ftp en de bestandsnaam te wijzigen. Je ziet in de error welk bestand problemen veroorzaakt. Hernoem dit bestand naar een naam met ‘.bak’ erachter. Het is dan duidelijk dat het een back-up is. WordPress zal het foute bestand niet meer openen en de instellingen blijven behouden.

Wat als het thema de oorzaak is?

Zonder functions.php functioneert geen enkel thema. Hernoem je dit bestand, dan laadt er nog niets. Als het thema de oorzaak van je probleem is, moet de hele map een nieuwe naam krijgen. Noem een thema dat bijvoorbeeld ‘twentyseventeen’ heet maar eens ‘twentyseventeen1’. Het thema wordt dan direct uigeschakeld en WordPress schakelt terug naar een ander theme, dat wel werkt. Daarom is het zo belangrijk dat je meerdere thema’s klaar hebt staan op je website.


Als het probleem is opgelost, zet je Debug Mode weer uit. Dit doe je door define(‘WP_debug’, true); op te zoeken in je wp-config.php. Verander deze regel in define(‘WP_debug’, false); – sla het bestand daarna op. Upload het weer naar de server. Je bezoekers zien nu geen lelijke foutmeldingen meer en de site werkt weer. Wel ziet het er mogelijk anders uit. Als het probleem in je thema zit, is het raadzaam contact op te nemen met de ontwikkelaar en om hulp te vragen. Tot die tijd kun je een ander thema gebruiken.

Geheugenproblemen: als je website vastloopt

Het kan ook zijn dat de website te weinig geheugen heeft. Ook dan zie je een witte pagina, of een specifieke error over het geheugen. Je merkt dit vooral als je een flink thema of een flinke plug-in installeert. Vaak gaat het mis bij het importeren van demo-content.

Je kunt dit oplossen door wp-config.php te downloaden en te wijzigen. Voeg deze code toe aan wp-config.php: define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘64M’); – sla het bestand op en upload deze naar de server. Je website kan dan meer geheugen gebruiken. Mogelijk is het probleem nu opgelost.

Code checken

Wie iets meer gevorderd is, kan de code checken. Een broncode-editor geeft een foutanalyse, of zorgt ervoor dat foutieve regels meteen worden aangegeven. Editors die dit kunnen, zijn Notepad++, Brackets en Atom. Geen zin om software te installeren? Dan kun je de website PHPCodeChecker gebruiken. 

Tip: programmeren op een andere website

De beste manier om je website te verbouwen, is het opzetten van een tweede website. Hierop kun je thema’s en plug-ins proberen, of zelf iets programmeren. Werkt het niet? Dan is er geen nood aan de man. Met de stappen hierboven zet je je test-site weer terug. Het voordeel hiervan is, dat bezoekers niets merken van mogelijke fouten.

Als alles op de test-site goed werkt, kun je de wijzigingen doorvoeren op je live site. Het is geen verstandig idee om code op de live website direct te bewerken.

Backups

Als echt niets meer werkt, kun je altijd nog een backup gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld je DirectAdmin terugzetten. Deze zet dan ook de websites, van voor de wijzigingen, terug. De kans is groot dat alles dan weer werkt zoals het moet. Maar, dan moet je natuurlijk wel de back-ups hebben.

Het backup beleid van iXL Hosting, is dat we standaard back-ups maken van alle websites die shared webhosting gebruiken. Hieronder vallen Personal webhosting, Business webhosting, Reseller webhosting en Magento webhosting. Zo worden er backups gemaakt van je MySQL-databases en je bestanden. Op die manier kun je eenvoudig een website, hostingpakket of zelfs specifiek bestand terugzetten.

Bij IXL worden regelmatig backups gemaakt. Ze worden opgeslagen op een extern platform. Uiteraard kan onze helpdesk je helpen bij het terugzetten van een back-up.

Geen oplossing?

Kom je er helemaal niet uit? Dan kun je de helpdesk van iXL inschakelen. Wij helpen je graag om je website weer als een zonnetje te laten draaien. Je kunt telefonisch of per e-mail contact met ons opnemen. Voor supportvragen kun je ons het best e-mailen.

  • Deel dit bericht