Versnel jouw website of webshop met OPCache

10 augustus 2020

Versnel jouw website of webshop met OPCache

Het is mogelijk aan de hand van diverse modules een website of webshop een stuk sneller te maken. Een voordeel daarvan is dat de bezoeker minder lang hoeft te wachten totdat de website op het scherm verdwijnt. Een van de meest voorkomende redenen waarom een bezoeker afhaakt bij het bezoeken van een website, is als het te lang duurt om de website te laden.

Een van deze modules heet OPCache. Dit is een zogenaamde caching extensie. Met deze extensie is het mogelijk een website sneller te maken.

Zo werkt OPCache

OPCache werkt alleen als de website die versneld moet worden, gebouwd is met PHP. Het is dan mogelijk om de laadtijd flink in te korten. Alle PHP-code die in de website of webwinkel wordt gebruikt, wordt bij het laden van een website omgezet naar zogenaamde machinecode. Dit proces noemen we compilatie. De machinecode is de taal waarmee een processor wordt aangesproken. Op die manier maakt de server waarop de website staat berekeningen, zodat de website correct op het scherm van de bezoeker wordt getoond. Een PHP-programma kan alleen worden uitgevoerd wanneer deze naar de zogenaamde machinecode is omgezet.

Om een website in PHP te maken, is er eerst een ontwikkelaar nodig die deze code schrijft. Vervolgens wordt deze nagelezen door een programmeur en waar nodig aangepast. Dit noemen we debuggen. Wanneer we de website of webwinkel online zetten, kunnen bezoekers de website opvragen. Hierbij wordt dus de code die geschreven is door de ontwikkelaar omgezet naar machinetaal. Zonder caching extensie zou iedere keer dat de website geladen wordt, de website opnieuw worden omgezet naar machinetaal. Dat betekent dat de website dus steeds opnieuw gecompileerd wordt.

Met een caching plugin is dat niet nodig. De website is al omgezet in machinetaal, waardoor dit niet nog eens hoeft. Deze machinetaal blijft dus in de ‘cache’ aanwezig, waardoor de server met een OPCache extensie de kant-en-klare code meteen terugstuurt naar de bezoeker. Dit scheelt een hoop rekenkracht op bijvoorbeeld een Managed Cloud VPS. Toch komt het weleens voor dat een website aanpassingen krijgt.

Voordelen- en nadelen van OPCache

Als een website wordt aangepast, is het afhankelijk van de aanpassing of OPCache de website opnieuw moet laten berekenen of niet. Bij het toevoegen van nieuwe producten aan een webshop moet ook de pagina van het nieuwe product opnieuw via OPCache berekend worden. Het voordeel is dus dat een website dankzij het caching proces een stuk sneller zal laden. Daardoor zal de kans dat de bezoeker op de website blijft een stuk groter worden. Bovendien is dit ook goed voor SEO-doeleinden, want de laadtijd is één van de aspecten waar Google naar kijkt.

Een nadeel is dat bij caching het altijd mogelijk is dat oude machinetaal blijft opgeslagen. Op die manier worden nieuwe wijzigingen niet altijd goed doorgezet. Maar dit is dankzij de extensie meestal makkelijk te verhelpen; vrijwel alle extensies hebben een mogelijkheid om de cache te verwijderen.

  • Deel dit bericht