Waarom pure SSD de snelheid van jouw website boost

20 juli 2020

Waarom pure SSD de snelheid van jouw website boost

Steeds vaker kom je pagina’s tegen waarin gesproken wordt over SSD. Minder vaak zien we tegenwoordig nog webhostingbedrijven die hardeschijfruimte aanbieden. SSD is al jaren in opkomst. Dat komt vooral doordat het een enorme performance boost biedt, waardoor het mogelijk is de snelheid van websites te optimaliseren. Daardoor duurt het niet lang meer om een bewerking in een database door te voeren of om de vormgeving van een website in te laden. Dit heeft te maken met de manier waarop SSD gefabriceerd wordt in vergelijking met de klassieke harde schijf.

Harde schijf en Solid State Drive (SSD)

Toen men de computer uitvond, werd verschillende mechanica samen gecombineerd tot een samenwerking van apparatuur. Op die manier is een normale server dan ook gebouwd. De eerste servers bestonden uit harde schijven met ronddraaiende delen. Deze ronddraaiende delen zorgden ervoor dat de data op de harde schijf kon worden geladen en weer worden opgeladen. Een server serveert dan ook de data van A naar B. Dit gebeurt vaak binnen tienden van seconden. Maar doordat het mechanisme draaiende onderdelen bevat, is de snelheid afhankelijk van het toerental. Hoe lager het toerental, hoe langer het duurt om te daten uit te serveren.

De goedkoopste harde schijven hebben een toerental van 5400 RPM (toerental per minuut). Dat betekent dat het vrij lang duurt totdat de data is ingeladen en weer wordt verstuurd. De meeste webhostingbedrijven werken daarom met harde schijven van minimaal 7200 omwentelingen per minuut. Harde schijven in professionele omgevingen hebben een maximaal toerental van 15.000 toeren per minuut. Nadeel van die ronddraaiende delen is ook dat de kans op technische defecten groter is.

Hosting met SSD schijven

De techniek staat niet stil en om die reden werd de zogenaamde Solid State Drive uitgevonden. Deze harde schijf is een stuk platter en maakt gebruik van een geheugenchip. Dit is het flashgeheugen dat we ook kennen van bijvoorbeeld USB-sticks. Er zijn in deze harde schijven geen draaiende onderdelen. Zonder mechaniek worden de gegevens opgeslagen en geserveerd. Zie het als ons geheugen: het is sneller en eenvoudiger om gegevens door te geven die we ons herinneren, dan dat we eerst in de archieven naar deze informatie moeten zoeken. Zo werkt dat bij een SSD schijf ook. Daardoor kost het serveren van data minder energie en is de snelheid een stuk hoger.

Bij een website is de time-to-first-byte, hoe lang het duurt totdat een SSD schijf voor het eerst informatie uitlevert aan een bezoeker zeer belangrijk. Bij een SSD hosting zoals managed cloud VPS hosting ligt deze snelheid een stuk hoger. Een harde schijf kan ongeveer 160 MB per seconde verzetten, tegenover 520 MB per seconde bij een SSD schijf. Daarmee is een SSD-schijf zo’n vier tot vijf keer zo snel.

Effecten van SSD hosting

Pure SSD geeft dus een behoorlijke boost aan de snelheid en performance van je website. Het duurt veel minder lang totdat de data bij de bezoeker terugkomt. Op die manier is het mogelijk een betere ervaring aan klanten te bieden. Dat is niet de enige reden, want Google kijkt ook naar hoe lang het duurt totdat een website geladen is. Daardoor kom je hoger in de zoekresultaten, wat weer kan leiden tot meer productverkoop. Het aanpassen van een website gaat eveneens veel sneller.

  • Deel dit bericht