Drupal 7 ondersteuning

12 mei 2021

Drupal 7 ondersteuning eindigt in 2022

De ondersteuning voor Drupal 7 komt ten einde in 2022. Oorspronkelijk zou de Drupal Association de ondersteuning voor Drupal 7 al dit jaar stoppen, maar de ontwikkelaars plakken er nog een jaar aan vast.

Wat is Drupal?

Drupal is een open source content managementsysteem dat wordt gebruikt om websites en blogs te beheren. Het is een alternatief voor WordPress en Joomla. Met Drupal kun je in een handomdraai je website beheren en aanpassen.

Zo is er bijvoorbeeld een uitgebreid gebruikers- en rollenbeheer, waarin je redacteuren kunt aanwijzen om blogs te schrijven. Ook kunnen gastblogs worden toegewezen en kan een eindredacteur eerst alle inhoud lezen en keuren. Lees meer over de voordelen van Drupal.

Tien jaar oud

Drupal 7 is inmiddels tien jaar oud: het werd in 2011 geïntroduceerd. Volgens de ontwikkelaars van het cms is het nu tijd om te upgraden naar een nieuwer systeem, zoals Drupal 9. Dat de oude versie van het systeem nog ondersteuning heeft, komt door de impact van Covid-19: veel gebruikers hebben nog geen tijd gehad om systemen over te zetten.

Overstappen naar Drupal 8 is geen goed idee: de ondersteuning daarvoor stopt op 2 november 2021. Dat komt doordat de ondersteuning voor Symfony 3 op die datum stopt. Symfony 3 is een php-framework waarop deze versie van Drupal is gebouwd. Volgens de ontwikkelaars zal een upgrade van Drupal 8 naar 9 makkelijker zijn dan vorige upgrades.

750.000 websites

Uit statistieken blijkt dat zo’n 750.000 websites nog steeds gebruik maken van Drupal 7. Dat komt neer op ruim 63 procent van alle Drupal-gebruikers. Ongeveer 30 procent van de Drupal-gebruikers draait Drupal 8, terwijl slechts 8,8 procent is overgestapt op de meest recente versie van de software.

  • Deel dit bericht