Hoe zet je een WordPress testomgeving op?

08 maart 2021

Hoe zet je een WordPress testomgeving op?

Iedereen die met WordPress werkt, heeft al eens kennis gemaakt met de White Screen of Death: een wit scherm in WordPress, waarna niets meer werkt. Dat wordt vaak veroorzaakt door een wijziging, zoals na het updaten of installeren van een plug-in. De installatie heeft dan een conflict. Je kunt dit voorkomen door eerst de wijziging te testen in een testomgeving, voordat je deze definitief doorvoert.

Wat is een testomgeving?

Een testomgeving is een exacte kopie van de hoofdwebsite, waar nieuwe functies al op getest kunnen worden. Deze nieuwe functies komen nog niet ‘in productie’. Dat betekent dat de bezoeker van de website deze functies niet ziet en dus niet kan gebruiken. Zo kan de ontwikkelaar dus testen, zonder dat dit invloed heeft op de werking van de hoofdwebsite. Zo voorkomt de ontwikkelaar dat de hoofdwebsite offline gaat door (fatale) errors. Je kunt net zo lang testen tot je tevreden bent over de resultaten.

Er zijn een aantal hostingpartijen die een apart abonnement aanbieden voor het opzetten van een testomgeving. Dit is alleen relatief duur en niet erg gemakkelijk om mee te werken. Bovendien: je hebt al hosting, dus waarom zou je er niet ten volste gebruik van maken? Een testomgeving omzetten kan veel goedkoper en efficiënter met een simpele plugin.

WP Staging gebruiken

Misschien wel de beste, maar in ieder geval een van de meest gebruiksvriendelijke plug-ins om dit te doen, is WP Staging. Daarmee kun je niet alleen nieuwe plugins testen, maar ook updates van andere plug-ins testen. Zo voorkomt de webmaster dat de website offline gaat na een corrupte update.

Voordat je iets doet, is het goed een complete back-up van je website te maken. Dat wil zeggen: van de database en alle bestanden. IXL biedt je standaard de mogelijkheid backups te maken en terug te zetten, als je bijvoorbeeld een cloud managed WordPress VPS gebruikt.

Een testomgeving voorbereiden

Installeer de plug-in WP Staging via ‘Plugins’ in WordPress. Dit doe je door naar Plug-ins te gaan en op ‘Add New’ te klikken. Typ bij ‘Search Plugins’ ‘WP Staging’ in. Klik op ‘Installeren.’ Als de plug-in is geïnstalleerd, kun je deze direct activeren.

Ga naar WP Staging en klik op ‘Start’. Klik op ‘Create New Staging Site’ en vul hier een naam in. Het is verstandig vanaf dat moment een backup te draaien, voor de zekerheid. Als de backup klaar is, klik je op ‘Start Cloning’. Je komt terecht op een scherm waar je de felicitaties krijgt, omdat het klonen is gelukt.

Klik nu op ‘Open Staging Site’. Je moet hiervoor wel opnieuw inloggen. Je ziet dan dat je in de test website zit. WordPress wordt nu opeens oranje, zodat je weet dat je in de testomgeving zit. Het kan zijn dat de permalinks nog niet goed staan; die moeten dan nog aangepast worden.

Website testen

Nu kun je beginnen met het testen van de website. Je kunt schakelen met de testwebsite en de hoofdwebsite door /testwebsite/ achter je URL te typen. De gratis versie van deze plugin heeft wel beperkingen: aanpassingen worden nog niet automatisch overgezet naar de hoofdwebsite. Maar je kunt in ieder geval wel eerst bekijken wat voor effect een wijziging zal hebben. Zo kun je ook de compatibiliteit van WordPress met PHP8 controleren.

Met een staging website (zoals een testomgeving ook wel wordt genoemd), kun je dus eerst uitgebreid testen, voordat je de daadwerkelijke verandering doorvoert. Dat scheelt een hoop frustratie.

  • Deel dit bericht