VPS ontgroeid, ga voor een dedicated server

29 mei 2019

Een VPS ontgroeid? Ga voor een een eigen dedicated server

Het gaat goed met jouw website of online dienst: er komen steeds meer bezoekers of klanten bij en jouw inkomsten stijgen. Jammer genoeg begint de Virtual Private Server (VPS) nu wel wat traag te worden: zoveel rekenkracht kan de VPS niet aan. Je bent een VPS ontgroeid. Nu is een eigen server misschien een goede oplossing. Wat is een dedicated server, wat zijn de voor- en nadelen van een eigen server en is het een goede keuze voor jou?

Wat is een dedicated server precies?

Een dedicated server is een server die alleen jouw software draait. Je hoeft je server dus niet te delen met derden, zoals wel het geval is bij webhosting en bij een VPS. Jij hebt alle processoren, RAM-geheugen, harde schijven of SSD’s compleet tot je beschikking.

Bij iXL hangt een dedicated server in een datacenter. Dat is zo, omdat deze server altijd beschikbaar zou moeten zijn. In een datacenter is er noodstroom beschikbaar en er is altijd glasvezel aanwezig. Op die manier ben jij er zeker van dat je server zonder problemen draait en jouw online diensten ook echt online blijven.

Wanneer kies je voor een dedicated server?

Je kiest voor een dedicated server als je een VPS bent ontgroeid. Vooral websites met inkomsten worden gehost op een eigen server. Een dedicated server kan namelijk helemaal naar wens worden ingedeeld. Je kunt bijvoorbeeld zelf de caches instellen, zodat je een hogere performance krijgt.

Een voorbeeld: je beheert tientallen webwinkels. Ze worden een beetje traag op verschillende VPS’en, omdat je veel klanten hebt. Doordat de website traag wordt, daal je in de zoekresultaten van Google. Dit voorkom je met een eigen server: deze heeft meer snelheid en kan flexibel verdeeld worden.

Jouw eigen server vereist wel wat technische kennis. Je kunt hier dus het best voor kiezen als je zelf veel technische kennis hebt, of als je iemand inhuurt om de technische zaken te regelen. Je hebt de touwtjes helemaal zelf in handen en hoeft je server met niemand te delen.

De voordelen

Het grote voordeel van een dedicated server is dat je meer rekenkracht tot je beschikking hebt dan bij shared hosting of een eigen VPS. Doordat de server alleen jouw applicaties en websites draait, heb je geen last van andere gebruikers. Je loopt bovendien geen beveiligingsrisico’s door slecht beveiligde software van anderen op de server. Daarnaast heeft een eigen server een hogere graad van beschikbaarheid.

De nadelen

Er zijn ook wel wat nadelen aan een server van jezelf. Zo is een deze wat duurder dan shared hosting of een eigen VPS. Daarnaast zul je vaker onderdelen moeten (laten) vervangen, omdat de hardware sneller is. Het is ook minder goed voor het milieu, omdat dit minder efficiënt werkt dan een VPS. Een VPS werkt immers virtueel en een dedicated server is een fysieke server. Overigens kun je op een eigen server ook alsnog VPS’en inrichten, met de juiste software.

De keuze maken

Kom je er niet uit? Neem dan gerust contact op met onze support. Wij helpen je graag door een advies te geven over het verschil tussen webhosting, VPS of dedicated server.

  • Deel dit bericht