Vijf leuke dingen die je met je VPS kunt doen

28 januari 2019

Vijf leuke dingen die je met je VPS kunt doen

Ben je aan het kijken naar een Virtual Private Server (VPS) ? Dan is het handig om te weten wat je er allemaal mee kunt. Een VPS kun je gebruiken voor talloze applicaties. Wij hebben een lijstje gemaakt van applicaties die je hoe dan ook op je VPS kunt laten draaien, en kunt uitbreiden aan de hand van de grootte van je VPS en de hoeveelheid capaciteit die je gaat gebruiken.

Zet je eigen Netflix op

Netflix is een erg handige dienst, omdat je alleen maar hoeft te zoeken naar jouw favoriete film en je deze binnen een paar seconden op je scherm hebt. Het jammere is alleen dat deze dienst niet gratis hebt. Daar komt nog bij dat het opslaan van films veel ruimte kost op je eigen computer. Dit is een mooi voorbeeld van waar een VPS handig voor kan zijn.

Door bijvoorbeeld Plex te gebruiken, kun je alle bestanden opslaan en is het net alsof je een eigen Netflix hebt. Hiermee stream je direct naar je smartphone, laptop of je televisie. Goed om te weten: gebruik je VPS alleen om naar jezelf te streamen. Anderen mogen er geen gebruik van maken, omdat het anders piraterij is. Films aanbieden aan anderen is illegaal in Nederland. Zorg er ook voor dat je film verkregen is uit legale bron.

Netflix opzetten VPS

Bouw een eigen clouddienst

Met clouddiensten als Google Drive of iCloud heb je altijd je bestanden bij de hand. Helaas is het niet helemaal zeker hoe het zit met je privacy, want men kan in Amerika altijd meekijken en informatie doorgeven aan de overheid. Daarom is het een goed idee om je eigen clouddienst op te zetten op een VPS. Hiervoor kun je bijvoorbeeld Nextcloud gebruiken.

Nextcloud is open source software die je in staat stelt je VPS te gebruiken als een soort Google Drive. Het is mogelijk om bestanden te beheren, te synchroniseren en te delen vanaf verschillende apparaten, zoals je laptop, desktop of telefoon. Alle documenten staan veilig op jouw server. Zo heb je dus de complete controle over jouw bestanden.

Richt helemaal zelf je website in

Wil je een eigen website opzetten? Dan kun je het best een webhostingpakket afnemen. Daar zet je een WordPress-template op en je kunt meteen zonder al te veel technische poespas een eigen website bouwen.

Vind je techniek juist leuk en wil je leren om servers te beheren? Dan kun je je website helemaal zelf inrichten met een VPS. Daarmee heb je de volledige vrijheid. Met een controlepaneel als DirectAdmin, Plesk of cPanel zet je snel een complete server op, die je doet denken aan je oude vertrouwde webhostingpakket.

Speel in je eigen zandbak

Misschien ken je uit de wereld van het programmeren het begrip ‘sandbox’. Het staat voor een ‘zandbak’ of een soort ‘speeltuin’. Deze kun je opzetten met een eigen Virtual Private Server. Speel met allerlei operating systems, bouw je eigen scripts en ga aan de slag met programma’s waarvan de werking nog niet bekend is.

Door applicaties te virtualiseren, loop je geen enkel risico om iets kapot te maken. Kortom: je test programma’s in een veilige omgeving. Daar komt nog bij dat je veel meer processorkracht en netwerkbandbreedte tot je beschikking hebt, dan als je thuis zou testen.

Software kan een aardige belasting zijn voor het netwerk. Het kan ook zijn dat je een groot aantal poorten op je thuisnetwerk moet open zetten. Dat maakt je thuisnetwerk kwetsbaarder en is ook niet bij alle providers toegestaan. Hier is een VPS juist heel geschikt voor.

Heb je een fout gemaakt en loopt een applicatie vast? Geen nood! Je herstart de VPS en begint weer opnieuw. Misschien heb je nog geen inspiratie voor een programma om te testen. Kijk dan eens op de populaire resourcewebsite GitHub. Deze site staat vol goede ideeën, zodat je meteen aan de slag kunt.

Eigen Sandbox met een VPS bij iXL Hosting

Gamen met vrienden

Minecraft is nog altijd mateloos populair. Met een VPS zet je zo je eigen Minecraft server op voor jou en je vrienden. Een VPS biedt genoeg ruimte om te spelen met een klein aantal spelers.

Wat geldt voor Minecraft, geldt ook voor andere games. CounterStrike GO, Rust, ARK, of Modern Warfare 3, ze bieden allemaal de mogelijkheid om een eigen server op te zetten op een VPS. Wel jammer voor de cheaters: je kunt geen smoesjes meer gebruiken dat je ‘lag’ had.

Je zou ook nog een TeamSpeak-server kunnen opzetten. Zo kun je altijd met elkaar communiceren. En dat alles in eigen beheer. Dat is ook nog eens veel goedkoper dan allemaal verschillende servers bij verschillende hostingbedrijven.

Jij hebt de touwtjes in handen!

Met een VPS ben je zelf de serverbeheerder. Jij bepaalt helemaal zelf wat je ervan gaat maken. Er zijn in ieder geval genoeg applicaties voor een eigen server. Natuurlijk is je server altijd en overal te bereiken en worden er regelmatig back-ups gemaakt. Probeer het eens een tijdje en kom erachter of een VPS of een Shared Hosting-pakket beter bij jou past.

Als je er niet helemaal uitkomt, neem dan gerust contact met ons op. iXL Hosting kan je dan een advies geven over een server die helemaal voldoet aan jouw wensen en eisen.

  • Deel dit bericht