Jouw website of webshop verhuizen zonder zorgen voor blijere klanten

21 september 2020

Jouw website of webshop verhuizen zonder zorgen voor blijere klanten

Eigenaren van websites krijgen er regelmatig mee te maken: toen de website net online werd gezet, voldeed het hostingbedrijf prima. Maar nu trekt de website of webshop meer bezoekers en dus voldoet het hostingpakket niet meer aan de eisen om de website stabiel en snel te laten draaien.

Daardoor is het nodig om de keuze te maken een groter hostingpakket te kiezen. Of een hostingbedrijf biedt nog geen SSL-certificaten aan. In zulke gevallen is het tijd om de website te verhuizen naar een aanbieder als iXL Hosting.

Zorgeloos verhuizen

Wanneer we spreken over het verhuizen van een website, zullen veel mensen vermoeden dat dit veel werk is waarbij het risico optreedt dat de website dagenlang offline zal zijn. Dat zal betekenen dat er voor een webshop aardig wat inkomsten misgelopen kunnen worden. Maar niets is minder waar, want het is mogelijk om de website of webshop zorgeloos te verhuizen.

Dit kan op twee manieren. Door gebruik te maken van de handmatige verhuizing of van de verhuisservice. Wanneer men kiest voor handmatig verhuizen, moet de database worden opgeslagen en weer worden ingeladen bij de nieuwe hostingprovider. Alvorens dat te doen, moeten de bestanden van de website verhuisd worden. Dit is te doen aan de hand van een FTP-verbinding. Download alle bestanden uit de public_html map en zet deze ergens op de computer. Maak verbinding met de nieuwe provider en zet de bestanden weer terug.

Daarna kan de database worden ingeladen. Ook hier geldt dat een back-up van de database meestal op de computer is opgeslagen. Dit is te doen door een exportbestand van de database te maken. Een goed export-bestand heeft altijd ‘sql’ als extensie. Vervolgens is het mogelijk een nieuwe database aan te maken bij de nieuwe hosting provider. Kies voor importeren en selecteer het bestand. Daarna zijn de gegevens succesvol ingeladen.

Toch is de kans groot dat dit nog niet helemaal werkt. Meestal moeten de configuratiegegevens van de website worden aangepast. Zeker bij een CMS als WordPress is dit vrijwel altijd het geval. De gegevens moeten worden bijgewerkt naar de informatie van de nieuwe server. Pas dan is het overzetten succesvol afgerond.

Verhuisservice

Het is dus nodig om enige technische kennis van zaken te hebben om een website zelf te kunnen verhuizen. Daarom is het ook mogelijk om de zogenaamde verhuisservice in te zetten. Dit is een dienst van iXL Hosting waarbij alle zorgen uit handen worden genomen. Dit is ideaal voor mensen die geen tijd hebben om het verhuizen zelf uit te voeren, of dit niet durven. Bij de verhuisservice wordt dit altijd in opdracht gedaan. De verhuisservice kan prima worden toegepast bij bijvoorbeeld een Cloud VPS. Het is dan niet nodig om zorgen te maken over of de verhuizing wel helemaal soepel zal verlopen.

Zonder technische kennis is de verhuisservice dus een uitkomst. Op die manier kan voorkomen worden dat er dat data verloren gaat. De website gaat tussentijds ook niet offline. Daardoor blijft de website altijd bereikbaar voor bezoekers.

  • Deel dit bericht