Managed VPS hosting in een notendop

24 februari 2020

Managed VPS hosting in een notendop

Bij iXL kun je kiezen voor twee soorten virtuele servers: een managed cloud vps of een unmanaged cloud vps. Bij een unmanaged cloud vps doe je het onderhoud zelf. Je hebt zelf de touwtjes in handen en maakt zelf keuzes. Dat vergt wel wat kennis van servers. Bij een managed server neemt iXL alle zorgen uit handen. Wij zorgen ervoor dat je server goed werkt en goed blijft werken.

Wat is een managed VPS?

Een managed VPS is een virtuele server, die wordt beheerd door iXL. Je hebt er dus eigenlijk zelf (bijna) geen omkijken meer naar. Mocht er zich een probleem voordoen, dan volstaat een bericht naar ons. Wij pakken dan alle werkzaamheden vanaf dat punt aan.

iXL zorgt ook voor het onderhoud van de server. Zo voorkomen we bijvoorbeeld dat je server wordt aangevallen of gehackt. Je wilt immers geen kostbare data laten lekken.

Waarom kiezen voor een managed VPS?

Systeembeheer is een vak. Wie online verkoopt, heeft misschien geen kaas gegeten van hosting. Dat is geen probleem met een managed VPS. iXL neemt alle beheertaken uit handen, zodat jij je kunt concentreren op de dienst of het product die je aanbiedt.

Voorbeelden van de werkzaamheden die bij het managen van een VPS horen, zijn onder meer het onderhoud van de server, het instellen van firewalls, het ondernemen van actie bij mogelijke inbraakpogingen en het beheer van de spamfilters. Dit zijn maar een paar voorbeelden. iXL zorgt er ook voor dat je dienst niet te veel resources (capaciteit) gebruikt. Zo blijft de server goed werken. En uiteraard zorgen we ook voor regelmatige back-ups. Na een (grote) storing is alles weer snel online.

Het verschil tussen shared hosting en een managed VPS

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen shared hosting en een managed VPS. Dat is vrij simpel: bij shared hosting deel je een server met anderen. Je website staat op dezelfde server als veel andere klanten. Dit is de goedkoopste oplossing, maar in sommige gevallen is het wenselijk dat je je eigen geïsoleerde hostingomgeving hebt.

In dat geval is een managed VPS een goede keus. Je deelt de server dan niet met anderen. De server wordt naar jouw wensen op maat ingericht en onderhouden. Je hoeft je geen zorgen te maken over het onderhoud van de server.

Managed of unmanaged?

Uiteraard heb je bij iXL ook de keuze voor een unmanaged VPS. We raden je aan te kiezen voor een managed VPS als je niet goed weet hoe servers, het onderhoud ervan en het draaiende houden van alle processen in zijn werk gaat. Natuurlijk willen we je niet bang maken, maar bij een unmanaged VPS kan het zomaar zijn dat je tegen een probleem aanloopt waarvan je niet weet hoe het opgelost moet worden. Dat kan resulteren in een complete herinstallatie, waardoor bepaalde pagina’s niet meer goed werken, of nog erger: waardoor je website offline is.

Bij een managed VPS zorgt iXL voor een goede back-up. Mocht er dan iets misgaan, dan is het een korte handeling om de oude versie terug te zetten. Kortom, met een managed VPS heb je geen stress over allerlei zaken die mis zouden kunnen gaan.

Een goede tussenoplossing

Een VPS is een goed idee voor gebruikers die niet uit de voeten kunnen met shared hosting, maar een dedicated server een stap te ver vinden. Met een VPS heb je meer controle dan bij shared hosting, maar zijn de kosten lager dan bij een dedicated server. Bij een VPS komt wel wat onderhoud kijken, dus is er kennis van zaken vereist. Voor veel zakelijke gebruikers is dat een onoverkomelijk struikelblok.

Daarom biedt iXL de dienst van een managed VPS aan. Je bent verzekerd van continue support en aandacht voor jouw virtuele server. Het levert ook tijdwinst op, want een server onderhouden kan aardig wat tijd in beslag nemen. Die tijd kun jij beter besteden aan je website, het werven van nieuwe klanten of het verkopen van je product of dienst.

  • Deel dit bericht