Bedenk en claim een briljante domeinnaam

05 januari 2019

Bedenk en claim een briljante domeinnaam

Een goede naam verzinnen is nog best ingewikkeld. In Nederland zijn meer dan vijf miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd, dus de kans dat jouw naam nog vrij is, is klein. Hoe zorg je er nu voor dat je een briljante domeinnaam verzint? En als je dan eenmaal een naam te pakken hebt, hoe ga je dan verder? Onze experts leggen het uit.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een adres op het internet. Iedereen kan bij ons een domeinnaam registreren, zowel bedrijven als particulieren. Met zo’n adres kun je naar je website verwijzen. Een adres parkeren mag ook, dan kan een ander het domeinnaam niet meer vastleggen.

Over het algemeen geldt voor een domeinnaam dat deze niet te lang mag zijn, dat het helpt als deze makkelijk te onthouden is en dat het niet meer dan 1 koppelteken heeft. Een goed idee is te kiezen voor een domeinnaam die makkelijk uit te spreken valt en geen ruimte voor interpretatie overlaat.

Een merknaam als domeinnaam

Vaak wordt een merknaam als domeinnaam geregistreerd. Een voorbeeld hiervan is iXLHosting.nl. Het woord ‘IXL’ staat niet in het woordenboek, maar is toch makkelijk te onthouden. Zo’n naam is zeer geschikt als domeinnaam en de kans is groot dat deze vrij is.

ZZP’ers leggen vaak hun eigen naam vast. Een combinatie van je voor en achternaam is altijd een goed idee. Wie zoekt op jouw- en achternaam, zal al snel op jouw website uitkomen.

Het is verstandig om meerdere extensies vast te leggen. Een extensie is bijvoorbeeld .com, .nl, .net of .eu. Zo weet je zeker dat anderen je naam niet kapen. Als je alleen in Nederland actief bent met je website of onderneming, kan alleen een .nl-adres ook volstaan.

Merknaam of beschrijvende naam?

Meestal is het makkelijker om een naam te onthouden (zoals ‘Google’), dan een term. De kans dat je weet dat Google een zoekmachine is, is groter dan de kans dat je bij het bezoeken van snellezoekmachine.nl uitkomt bij Google. Wie jarenlang aan een merk gaat bouwen, kan daarom het best voor een merknaam kiezen.

Gaat het over een specifiek onderwerp? Dan kun je een beschrijvende naam overwegen. Daaraan kan de bezoeker dan meteen zien welk onderwerp de website behandelt en op wie de website zich richt. Het heeft ook een ander voordeel: je bent er (iets) makkelijker mee te vinden in de zoekmachines.nl. EnergieVergelijken.nl zal waarschijnlijk al snel gevonden worden als je op Google zoekt op ‘Energie Vergelijken’.

Andere talen en synoniemen proberen

Is jouw ideale domeinnaam niet meer beschikbaar? Dan zou je eens kunnen proberen een naam in een andere taal te verzinnen. Een naam in het Engels, Frans, Spaans of Italiaans zou best nog eens vrij kunnen zijn. Denk maar eens aan ‘BuonaVita.nl’, wat ‘LekkerLeven’ betekent.

Wil je een domeinnaam alleen in het Nederlands, dan kun je er ook voor kiezen om eens in een woordenboek naar synoniemen van een woord te kijken. Het woord ‘Lekker’ zou je ook kunnen vervangen door ‘welvarend’, ‘heerlijk’, of ‘prettig’. Daarmee heb je al drie extra kansen op een domeinnaam dat nog vrij is.

Domeinnaam registreren in meerdere talen

Een streepje een goed idee?

Veel webmasters die een domeinnaam willen registreren, gebruiken een streepje (of een koppelteken) in hun domeinnaam. Dat gebeurt vooral als het oorspronkelijke idee al geregistreerd is. Dat is niet altijd een goed idee.

Een koppelteken gebruiken is alleen een goed idee als de website die geen koppelteken gebruikt geen directe concurrent is. Als dat wel het geval is, profiteert deze mee van jouw marketingacties. Dat wil je natuurlijk niet; jij wilt dat de bezoekers op jouw website kijken.

Vraag om hulp

Een domeinnaam bedenken kan heel lastig zijn. Je kunt je er ook blind op staren. Dagen loop je dan inspiratieloos rond. Heel erg frustrerend! Gelukkig zijn er altijd vrienden en familie in de buurt. Vraag mensen om je heen eens om hulp. Je kent vast meer creatieve mensen dan je denkt. Schiet niet meteen elk idee af, maar zet ze op een lijstje: dan heb je later wat weg te strepen.

Domeinnaam gevonden, en nu?

Als je een domeinnaam hebt gevonden, is het een goed idee om deze meteen vast te leggen. Dat kun je bij IXL direct regelen. Een .nl domeinnaam heb je al vanaf 7,50 euro per jaar.

Daarna kun je het best hosting of WordPress hosting bestellen. Je kunt ook je websites koppelen aan een VPS, als je daar een webserver of een controlepaneel op het geïnstalleerd.

Ga je een eigen WordPress website maken? Dan kun je dat doen in drie stappen. Lees ook eens het blog daarover op onze website.

  • Deel dit bericht