Domeinnaam .nl of .com registreren

12 november 2018

Een .nl of .com-domeinnaam registreren, wat is het verschil?

Wie een website start, denkt na over een naam. Bij een naam hoort natuurlijk ook een domeinnaam. Je kunt checken of jouw gewenste naam nog vrij is via een domeinnaam check. Is deze nog vrij? Dan kun je het domeinnaam registreren. Kies je voor een .com domein of voor een .nl domein? Dat hangt af van een aantal factoren. Zeker voor startende ondernemers komen deze tips waarschijnlijk goed van pas: uit een onderzoek blijkt dat zij veel moeite hebben met het vinden van een goede domeinnaam.

Domeinnaam .nl of .com registreren

.nl is het meest populair

In Nederland is .nl de meest populaire extensie. Maar liefst 74 procent van de ondernemers maakt gebruik van een .nl-adres voor hun meest gebruikte bedrijfswebsite. Dat blijkt uit een onderzoek uit 2015, van de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

.com komt op de tweede plaats. Andere extensies, zoals .net, .eu of .shop zijn daarentegen helemaal niet populair. Slechts 7 procent van de 501 ondervraagden koos voor een dergelijke extensie.

Waarom .nl?

Waarom kiezen Nederlanders voor een .nl-domein? Allereerst om duidelijk te maken dat je een Nederlandse website hebt, of dat de website wordt onderhouden door Nederlanders. Het is meteen duidelijk dat de focus ligt op Nederlandse bezoekers. Een .nl domeinnaam kopen is dan ook de beste optie voor Nederlandstalige bedrijven.

Bij het eerder genoemde onderzoek werd een associatie-test gedaan. De respondenten moesten uitleggen wat er in ze opkwam bij het horen van ‘.nl’. Ze antwoordden met woorden als ‘serieus’, ‘dichtbij’, ‘lokaal’, ‘vertrouwd’, ‘veilig’ en ‘betrouwbaar’.

De voordelen van .com

Wie een internationale website wil opzetten, zal sneller een .com domeinnaam kopen. Dit is vooral handig voor websites met meerdere talen, zoals Engels, Duits en Spaans. Met een .com-domeinnaam is het meteen duidelijk voor de bezoeker  dat het om een internationale website gaat.

Een .com-domeinnaam geeft ook andere voordelen: mensen uit verschillende landen kunnen de website vinden in de zoekmachines. Bij het horen van ‘.com’ denken de meeste mensen aan kernwoorden als: ‘grootzakelijk’, ‘internationaal’, ‘commercieel’ en ‘groot bereik’.

Het doel

Een domein vastleggen vereist het maken van keuzes. Of je kiest voor .nl of voor .com, hangt af van het doel van de website. Wat probeer je over te dragen aan de bezoeker en wat betekent dit voor de uitstraling van de website?

Het is natuurlijk ook een optie om zowel .com als .nl te registreren. De bezoeker komt dan hoe dan ook bij jouw website uit. Denk er wel om dat je maar één extensie actief kunt gebruiken, anders zullen zoekmachines dit als ‘dubbele content’ zien. Verwijs daarom bijvoorbeeld je .nl-domein door naar je .com-adres. Daarmee voorkom je ook mogelijke domeinkapers. Dat zijn mensen die alleen een naam registreren, zodat jij deze voor veel geld terug kan kopen.

Voor de kosten hoef je het niet te laten; zowel een .com als een .nl-adres zijn goedkoop te registreren bij iXL Hosting. Heb jij de domeincheck al gedaan om te zien of het adres van jouw wensen nog vrij is?

  • Deel dit bericht