Welke webshopsoftware kies je Woocommerce of OpenCart

14 juni 2019

Welke webshopsoftware kies je: Woocommerce of OpenCart?

Bij het opstarten van een webwinkel moet je meteen al een belangrijke beslissing nemen: welk systeem ga je gebruiken? Er zijn toch wel wat verschillen in de webshopsoftware die beschikbaar is. Veel gekozen systemen zijn Woocommerce en OpenCart. Wat zijn de verschillen tussen deze systemen? Welke is het makkelijkst de gebruiken? En voor welke kun je het best kiezen?

Wat is het makkelijkst te gebruiken?

Woocommerce en OpenCart zijn beide gemakkelijk te gebruiken. Het voordeel van OpenCart is dat het Search Engine Optimization (SEO) een stukje eenvoudiger maakt. Natuurlijk duurt het wel even voort dat je het helemaal onder de knie krijgt. Je kunt in het adminpaneel veel verschillende instellingen maken en daarmee je site dus inrichten zoals jij dat wilt.

Woocommerce is daarentegen ook erg gebruiksvriendelijk. Je ziet de statistieken van je webshop meteen in je dashboard. Voor Woocommerce zijn ook veel (gratis) plugins e n extensies, zoals kortingscodes, kortingen en andere uitbreidingen. Als je al een WordPress site hebt, is Woocommerce de beste keuze. Voor een gewone webshop kun je beter OpenCart gebruiken.

De kosten

De kosten van een systeem wegen ook mee bij het maken van een beslissing. In principe is Woocommerce helemaal gratis, maar er zijn wel wat kosten die je moet maken. De extensies en plugins zijn vaak namelijk niet gratis. Je kunt ook betalen voor een thema dat beter bij je webshop past. Dit zijn kosten die je van tevoren niet had bedacht, maar toch behoorlijk kunnen meewegen.

OpenCart is ook gratis, maar ook hier geldt dat er betaald moet worden voor bepaalde extensies en plugins. Bij sommige providers moet je ook betalen voor het verwerken van bestellingen.

Zoals je ziet zijn er weinig verschillen op het gebied van kosten, als je moet kiezen tussen Woocommerce en OpenCart.

De voor- en nadelen van Woocommerce

Woocommerce heeft voordelen en nadelen. Het is zeer aan te raden voor websites die al gebruikmaken van WordPress. Kleine en middelgrote ondernemingen zullen ook prima uit de voeten kunnen met Woocommerce. Het integreert bovendien naadloos met social media plugins.

Fijn is ook dat de statistieken duidelijk op je dashboard te zien zijn. Je kunt direct zien hoeveel artikelen je hebt gekocht en welke omzet je hebt gedraaid. De productpagina’s zijn bovendien geoptimaliseerd voor SEO. De installatie van het systeem is ook relatief simpel.

Het nadeel is dat het systeem alleen met WordPress draait. Als je nog nooit eerder met WordPress hebt gewerkt, moet je dus zowel de retoriek van WordPress leren, als het leren omgaan met Woocommerce.

De voor- en nadelen van OpenCart

OpenCart is aan te raden als je een webshop wilt bouwen die niet afhankelijk is van andere systemen. Zeker als je al enige kennis van PHP hebt, is deze webshopsoftware aan te raden. Het is flexibele software en je kunt verschillende doelgroepen aanboren door gebruik te maken van meerdere integraties.

Andere bijkomende voordelen zijn dat het meerdere talen en valuta ondersteunt. Daarnaast kun je het systeem zelf uitbreiden door in PHP te programmeren. Als je vastloopt met het gebruik van het systeem, kun je – in tegenstelling tot bij Woocommerce – telefonische contact opnemen of een ticket openen bij de helpdesk. Het systeem is flexibel en zorgt ervoor dat productpagina’s SEO-vriendelijk zijn.

Het grote nadeel van OpenCart is dat het niet geschikt is voor iPhones en iPads. Daarnaast heeft het een vrij steile leercurve. Je zult er dus wel een paar weken of maanden voor uit moeten trekken om het systeem te ontdekken.

Welke software kun je het best kiezen?

Welke software je het best kunt kiezen, hangt af van welk platform je al hebt. Als je al bekend bent met WordPress, is Woocommerce waarschijnlijk de beste oplossing. Je kunt dan ook blogs over je producten toevoegen.

OpenCart is een prima systeem voor mensen die geen blogs aan hun site willen toevoegen, geen e-commerce plugins nodig hebben en vooral op snelheid letten. Wel moet je letten op de steile leercurve.

Tegenwoordig zullen veel startende webshops al bekend zijn met WordPress. Het is dan ook niet gek dat we steeds meer Woocommerce-shops te zien. Toch is een systeem dat helemaal is toegesneden op webshops, zoals OpenCart, ook een goed idee. Het hangt eigenlijk maar net af van jouw persoonlijke voorkeuren. Wat is jouw voorkeur?

  • Deel dit bericht