Veiligheid website met SSL

05 december 2019

Waarom is een SSL-verbinding zo belangrijk?

Ben jij de beheerder van een website of webshop en gebruik je nog geen SSL-certificaat? Dan krijgt jouw website geen groen slotje, links van de domeinnaam. Dat kan gevolgen hebben voor je vindbaarheid en voor het vertrouwen van je bezoeker of klant. Daarom is het zaak om er mee aan de slag te gaan. Een paar redenen waarom een veilige verbinding zo belangrijk is.

Je site wordt zonder certificaat als onveilig gemarkeerd

Vorig jaar meldden verschillende experts al dat browsers websites zonder veilige verbinding als onveilig gaan markeren. Inmiddels is dat moment daar. Google Chrome en Firefox markeren pagina’s waar login- of creditcard-gegevens kunnen worden ingevuld als ‘niet veilig’.

Google gaat zelfs een stapje verder. Alle websites die niet via https te benaderen zijn, worden aangeduid als ‘niet veilig’. Firefox sluit zich daarbij aan. Vanaf het najaar van 2019 markeert Firefox websites die niet via https te benaderen zijn als onveilig. Mogelijk krijgen bezoekers dus een rood scherm te zien. Tijd om aan de slag te gaan met SSL, dus.

Veiliger surfen met SSL

Met een SSL-certificaat surft de bezoeker veiliger. Waarom precies? Dat komt doordat de verbinding met een SSL-certificaat versleuteld is. Kortom: een derde partij kan de verbinding en de verstuurde gegevens niet onderscheppen of wijzigen. Bij bijvoorbeeld het doen van een online aankoop is het belangrijk dat de verbinding versleuteld is. Zeker als er betaalinformatie verstuurd wordt.

Bovendien kan met een SSL-certificaat de authenticiteit van de website gecontroleerd worden. Zo weet de klant of bezoeker zeker dat hij of zij zakendoet met een partij die waarde hecht aan de veiligheid

Als je site geen SSL heeft…

Maar liefst 54 procent van de Nederlanders gebruikt Google Chrome. 5 procent van de Nederlanders gebruikt Firefox. Wanneer jouw website of webshop geen beveiligde verbinding heeft en geen gebruik maakt van SSL, zullen bezoekers een melding te zien krijgen over de veiligheid van de website. Daarmee loopt de website bezoekers mis, want een onveilige website is een reden om de site onmiddellijk weg te klikken.

De kans is groot dat andere browsers het voorbeeld van Google en Mozilla (Firefox) volgen. Daarmee loop je nog meer bezoekers en mogelijke klanten mis. Erg jammer!

Het ontbreken van een certificaat en veilige verbinding heeft ook invloed op Google. Deze zoekmachine geeft websites met een certificaat namelijk een hogere plaatsing in de zoekmachines. Daarbij kijkt Google niet naar welke gegevens verstuurd worden. Ook als er geen aankopen of financiële transacties plaatsvinden, wil Google graag dat de bezoeker in een beveiligde omgeving terecht komt.

Een SSL-certificaat regelen

Genoeg redenen om aan de slag te gaan met SSL. Maar hoe regel je dat? Bij iXL kun je een managed SSL-certificaat aanvragen. Voor 35 euro per jaar wordt je domein gevalideerd. Ideaal voor kleine (informatieve) websites. Daar hoort een verzekerde waarde van 10.000 euro bij.

Voor particuliere websites moet de organisatie gevalideerd worden. Dit kost 80 euro per jaar en er is voor 50.000 euro aan schade verzekerd. Binnen een dag is het certificaat geregeld.

Eigenaar van een webshop? Dan is uitgebreide validatie de beste optie. Hier hoort een verzekerde waarde van 1.750.000 euro bij. De bedrijfsnaam wordt gevalideerd en er verschijnt een groen slotje in de adresbalk. Dit certificaat moet op maat worden gemaakt, waardoor de levertijd tussen de 1 en de 5 werkdagen bedraagt.

Wie in het bezit is van een certificaat, kan deze toevoegen aan DirectAdmin.

Gratis SSL

Er is ook een optie om een gratis SSL-certificaat te verkrijgen. Dit gebeurt middels via de dienst Let’s Encrypt. Deze dienst is beschikbaar voor alle DirectAdmin-gebruikers. Binnen een paar klikken kan het certificaat gegenereerd worden en gebruikt worden. Een gratis SSL-certificaat via Let’s Encrypt is vooral geschikt voor kleine, zakelijke websites. Het proces verloopt geheel geautomatiseerd.

Wil jij ook een gratis SSL-certificaat? Lees dan deze handleiding op de site van iXL. Daarin wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een SSL-certificaat via Let’s Encrypt aanmaakt.

  • Deel dit bericht