Last van virussen, malware of hacking Proactieve bescherming VPS

23 november 2020

Last van virussen, malware of hacking? Ga voor proactieve bescherming!

Het is belangrijk om je gegevens altijd geheim te houden. Of het nu om persoonlijke gegevens of bedrijfsgegevens gaat, je wilt niet dat een derde deze gegevens in kan zien. Daarom is het belangrijk deze gegevens goed te beschermen met proactieve bescherming. Maar als je een eigen server zoals een VPS hebt, betekent dit ook dat je een risico loopt. Daarom is het belangrijk jezelf goed in te dekken tegen virussen, malware en hacking. Bij een managed cloud VPS worden deze zorgen voor je uit handen genomen, bij een unmanaged VPS dien je dit zelf in orde te brengen.

Wat kan je doen tegen virussen, malware of hacking?

Voor elk probleem is een aparte oplossing. Ook als je een Linux VPS gebruikt, is de kans toch aanwezig dat je te maken krijgt met een virus. De kans is een stuk kleiner dan bij Windows besturingssystemen, maar steeds vaker worden ook Linux-systemen getroffen door virussen. Deze virussen worden meestal gebruikt om bijvoorbeeld een deel van je processorkracht af te snoepen en deze voor illegale bitcoin mining te gebruiken. Of een deel van de internetverbinding wordt ingezet om een DDoS-aanval op andere partijen uit te voeren. 

Het is dus goed mogelijk dat jouw VPS schade aan anderen toebrengt, zonder dat je dat zelf doorhebt. Deze virussen worden vaak rootkits genoemd. Met een rootkitscanner is het mogelijk deze virussen op de sporen en te verwijderen. Maar het is uiteraard belangrijk om een goede beveiliging te gebruiken. Dat betekent dat je minimaal een goede firewall nodig hebt en voor alle diensten aparte wachtwoorden te gebruiken. Lees ook onze 10 tips voor een goede WordPress beveiliging door.

De kans is ook groot dat je wordt getroffen door spam. Als je last hebt van spam in je mailbox, dan is de kans groot dat je e-mailadres ergens is uitgelekt en nu wordt gebruikt om je te beladen met allerlei reclamemails. Daarom bieden we een spamfilter aan. Bij een spamfilter wordt de mail eerst beoordeeld voordat je de mail afgeleverd krijgt. Bestaat de mail alleen maar om irritante buitenlandse reclame? Dan belandt deze in de spamfolder en krijg je deze niet zomaar te zien. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je eigen server gehackt wordt en spam gaat versturen. Dit gebeurt vaker dan je denkt. Ook om deze reden is het een goed idee om voor een managed cloud VPS oplossing te kiezen. Mocht dit toch voorkomen, dan kan het probleem snel worden opgelost.

DDoS-bescherming via NaWas

Ten slotte: DDoS-aanvallen komen steeds vaker voor. Deze aanvallen zijn lang niet altijd persoonlijk bedoeld. Een DDOS-aanval kan ook voorkomen als de concurrentie je probeert uit te schakelen, als gevolg van een online ruzie of om een andere onduidelijke oorzaak. Wat de oorzaak ook mag zijn, je wilt uiteraard dat je diensten altijd bereikbaar zijn. Daarom grijpt iXL in als jouw server onder vuur komt te liggen. Het internetverkeer wordt dan eerst ‘gewassen’ door de digitale wasstraat genaamd NaWas. Het slechte verkeer wordt dan gescheiden van het goede internetverkeer, zodat je snel weer online bent.

  • Deel dit bericht