Welke configuraties zorgen voor een maximale snelheid en veiligheid

16 november 2020

Welke configuraties zorgen voor een maximale snelheid en veiligheid?

Heb je een eigen website? Dan wil je dat deze zo snel mogelijk geladen wordt. Dat is wel zo prettig voor de bezoeker, maar het is ook belangrijk voor je ranking in Google. De zoekmachine kijkt namelijk naar hoe snel de website laadt. Het is tegenwoordig dus een belangrijk onderdeel van zoekmachine-optimalisatie. Bovendien wil je je website beschermen tegen indringers. Dat doe je door de website juist te beveiligen.

Je website sneller maken

Een snellere website is goed voor je positie in Google, maar ook voor het aantal bezoekers dat op je website blijft. Hoe sneller je website is, hoe minder geduld bezoekers moeten opbrengen om informatie te vinden. Bezoekers blijven dan dus langer op je website. En als je een snelle website hebt, kan je met een managed cloud VPS al goed af. Dat terwijl de omzet flink kan toenemen, als mede de pageviews en dus conversie. Een snelle website is dus om meerdere redenen belangrijk.

Gespecialiseerde hosting

Zoek ten eerste naar gespecialiseerde hosting. De managed cloud VPS van iXL Hosting is een goed voorbeeld. Deze VPS draait op snelle SSD-schijven, waardoor content vrijwel direct geladen wordt. Deze server is geoptimaliseerd om te gebruiken met systemen als WordPress of Magento.

Je kunt eventueel ook gebruikmaken van een Content Delivery Network (CDN). Deze laadt afbeeldingen en scripts dan vanaf de dichtstbijzijnde server, waardoor de website altijd een stuk sneller is.

Maak gebruik van caching

De reden waarom de meeste websites traag worden, is doordat de volledige inhoud steeds opnieuw berekend wordt. Dit is als het wiel voortdurend opnieuw uitvinden. Daarom kun je gebruikmaken van caching. De belangrijkste onderdelen worden dan vastgehouden. Caching kun je doen door browser caching of door van dynamische onderdelen statische inhoud te maken. Dit kun je bijvoorbeeld in WordPress bereiken met OpCache of andere plugins om content te bewaren.

Maak afbeeldingen kleiner

Een van de vaakst voorkomende redenen dat een website erg traag wordt, is het gebruik van grote afbeeldingen. Een grote afbeelding is niet vriendelijk voor bezoekers die een kleine mobiele databundel hebben. Bovendien doet de website er behoorlijk lang over om te laden bij mensen met een minder snelle verbinding. Er zijn diverse plugins en programma’s te vinden waarmee je zonder kwaliteitsverlies je afbeeldingen kleiner kunt maken. Je kunt eventueel ook gebruikmaken van sprites. Daarin wordt een collage gemaakt van de verschillende afbeeldingen, zodat het hele plaatje maar één keer hoeft te worden geladen. Het beste advies is om afbeeldingen zoveel mogelijk op te slaan in PNG-formaat.

Je website beveiligen

Ten slotte: je wilt je website veilig houden van eventuele inbrekers en andere criminelen. Daarom is het raadzaam gebruik te maken van een goede firewall en SSH-poorten het liefst op andere poortnummers in te stellen. Bij een managed cloud VPS wordt dit voor je gedaan. 

Zo zorgen we bij iXL Hosting dat de toegang voor de buitenwereld standaard dicht staat waarbij je enkel kunt inloggen met SSH-keys. Verder kun je bij WordPress kiezen voor een plugin zoals Wordfence om ongenode bezoekers buiten de deur te houden. Op die manier garandeer je een maximale snelheid en veiligheid op je VPS!

  • Deel dit bericht