iXL hosting dedicated server kopen

20 mei 2019

iXL tip van de week: Welke hosting kies je voor een webshop?

Wie een webshop wil beginnen, kan kiezen uit verschillende soorten hosting. Voor wie iets minder technisch onderlegd is, is dat een moeilijke keuze. Wat is het verschil tussen de pakketten en wat krijg je nu precies? De deskundigen van iXL hosting leggen het uit.

Welk systeem gebruik je?

Je kunt een kant-en-klare oplossing gebruiken om een webshop te starten. Je hoeft dan geen hosting voor een webwinkel te kiezen, maar betaalt hiervoor een vergoeding die bij de pakketprijs inzit. We noemen dit een Software-As-A-Service (SaaS)-webshop. Je kunt hierbij denken aan een partij als Shopify of Oberlo.

Als je besluit een ander systeem te gebruiken, zoals Woocommerce, Magento of OpenCart, heb je wel hosting nodig. Het kan heel ingewikkeld lijken om de juiste hosting te kiezen, maar eigenlijk valt dat best mee.

Wanneer gebruik je welk pakket?

We hebben verschillende soorten pakketten: (shared) webhosting, VPS hosting en een dedicated server.

Shared hosting

Je gebruikt een shared webhosting als je het niet erg vindt dat je een server deelt met anderen. Je website draait er gewoon normaal op, maar je hebt niet overal rechten toe. Je beheert je website makkelijk via DirectAdmin. Het is goed om te weten dat er geen maatwerk mogelijk is. Je kunt wat last krijgen van andere gebruikers op de server.

Virtual Private Server

Als je kiest voor een Virtual Private Server (VPS), krijg je een stukje van de server. Het stukje server is virtueel. Jouw deel van de server is compleet afgeschermd, maar er zijn nog meer klanten die ook een stukje van de server beheren. De kracht en de ruimte op de server wordt onderverdeeld.

Het grootste voordeel is dat je alle vrijheid hebt om de server zo te installeren en te configureren als jij dat wilt. Je kunt gemakkelijk meer kracht bijkopen en je hebt geen last van de andere gebruikers.

Het nadeel is dat je zelf verantwoordelijk bent voor de configuratie en het onderhoud van de server. Zo moet je bijvoorbeeld regelmatig de software updaten. Daarvoor is dus wel wat technische kennis van Linux of Windows vereist.

Dedicated Server

Met een Dedicated Server heb jij volledig de controle over de server. Niemand anders maakt gebruik van de server. De voordelen zijn hetzelfde als bij een VPS, maar met als groot verschil dat jij de enige gebruiker bent. Jij hebt alle CPU-kracht en al het geheugen tot je beschikking.

Een dedicated server is vooral handig als je veel verschillende (zware) systemen naast elkaar wilt draaien en veel verschillende webshops beheert. Het nadeel is dat dit duurder is dan bijvoorbeeld shared hosting.

Ook belangrijk

Als je een eigen server beheert, is het belangrijk regelmatig backups te maken. Bij shared webhosting gebeurt dit automatisch. In het geval van een crash of een hack kunnen de bestanden worden teruggehaald.

Bij een webshop is het tegenwoordig een must om zogenaamde SSL-certificaten te hebben. Bij alle aangeboden pakketten kun je SSL-certificaten gebruiken. Hiermee zet je een veilige verbinding tussen de klant en de server op.

Bekijk ook vantevoren of de hosting aan de eisen van het webshop-pakket voldoet. Draait de hosting de juiste php versie? Klopt de versie van Apache? En hoe zit het met bijvoorbeeld MySQL?

Vraag ons!

Kom je er niet uit? Stel gerust vragen aan onze helpdesk. Wij helpen je graag met technisch advies voor het opzetten van een webshop. Zo kun jij je straks focussen op wat echt belangrijk is: klanten binnenhalen en verkopen!

  • Deel dit bericht