PHP 8 updaten

29 januari 2021

Waarom wel updaten naar de nieuwste PHP-versie zoals PHP 8?

De meeste websites maken tegenwoordig gebruik van oudere versies van PHP. Er zijn nog steeds veel systemen te vinden die zelfs nog werken op PHP 5.6. Dat terwijl de grote veranderingen in PHP 7 al tijden zijn doorgevoerd. Aan de ondersteuning voor PHP 5 zal bovendien snel een einde komen. Daarom is het belangrijk om op tijd te updaten naar de nieuwste PHP-versie. 

Redenen om te updaten

Inmiddels is er al een nieuwe versie van PHP uit. Dit is de opvolger van PHP 7. Deze versie heet PHP 8 en kent een aantal grote veranderingen. Nog een kwart van alle websites die gebouwd zijn in PHP bevatten code van verouderde versies van de programmeertaal. Webmasters of organisaties steken dus geen tijd in het upgraden van hun applicaties. Maar het kan behoorlijk lonen om het toch wel te doen.

Bugfixes en veiligheid

Updates zijn er niet voor niets. In zowel kleine als grote updates worden regelmatig bugfixes en veiligheidsmaatregelen uitgebracht. Een oude versie wordt dan uitgefaseerd. Jaren geleden was dat het geval met PHP 5.6 en sinds een paar weken is ook PHP 7.2 uitgefaseerd. Er worden dan ook geen bugfixes meer uitgevoerd. Dat betekent dat je in principe te maken krijgt met een programmeertaal die niet meer wordt bijgewerkt. De kans dat er dan exploits of andere veiligheidsproblemen aan het licht komen, wordt met de dag groter. Dit werkt misbruik door computercriminelen om bijvoorbeeld websites te hacken in de hand.

Bugfixes en veiligheid zijn niet de enige reden om toch de stap naar een update te maken. In alle nieuwe versies van PHP wordt altijd wat verbeterd aan de performance. Bovendien kent een nieuwe grote versie als PHP 8 een aantal nieuwe functies die het voor programmeurs gemakkelijker maken om sneller te programmeren. Denk daarbij aan een snellere uitvoering van de scripts, maar ook aan kortere functies en verbeterde foutmeldingen. Op die manier is het mogelijk duidelijkere informatie te krijgen over waarom een bepaald stuk code niet werkt.

Risico’s verkleinen

Een andere reden om toch de stap naar de nieuwste PHP-versie te maken is het beperken en verkleinen van risico’s. Wanneer men geen updates meer uit kan voeren, komen er security problemen aan het licht waar misbruik van gemaakt kan worden. Dat geldt niet alleen voor PHP, maar voor eigenlijk alle programmeertalen. Bovendien is de kans groot dat wanneer men een managed VPS of shared webhosting heeft, er een upgrade naar een nieuwe versie moet worden gedaan. Als jouw systeem dan toch nog op een flink verouderde versie loopt, is de kans groot dat je website vroeg of laat niet meer correct zal werken. 

Wees koploper

Wanneer er innovaties zijn, willen we altijd koploper zijn. Dat moet ook het geval zijn voor programmeertalen. Als er een nieuwe grote versie van PHP wordt aangekondigd met grote wijzigingen, is het slim om een kopie te maken van de bestaande website. Controleer vervolgens of de website naar behoren functioneert met de nieuwste versie.

Is dit niet het geval? Werk dan alvast de onderdelen die niet meer goed werken bij. Op die manier maak jij je website klaar voor de toekomst. In de praktijk blijkt vaak dat het slechts om een aantal kleine wijzigingen gaat. Op die manier blijf je langer klaar voor de toekomst en vermijd je de kans op ‘deprecation’; de kans dat bestaande functies zullen verdwijnen en dus niet meer ondersteund worden.

  • Deel dit bericht