Controlepaneel DirectAdmin, Plek of cPanel (1)

18 februari 2020

Welk controlepaneel kies ik voor mijn VPS?

DirectAdmin, cPanel en Plesk zijn de control panels die we bij iXL aanbieden. Een controlepaneel is software waarmee je diverse administratieve taken kunt verrichten op een VPS. Met de meeste panelen kun je niet alleen de configuratie van je server wijzigen, maar ook inzicht krijgen in bepaalde statistieken, zoals het aantal bezoekers. Wat kun je met ieder panel?

Wat is een control panel?

Met een control panel kun je door middel van menu’s je website beheren. Je kunt het zien als de controle van waaruit je alles kunt regelen. Of het nu gaat om het aanmaken van e-mailadressen of het uploaden van bestanden; alles is met het panel te regelen.

In de afgelopen jaren zijn de doelgroepen behoorlijk veranderd. Tegenwoordig moet iedereen hostingaccounts kunnen beheren. Daardoor is een controlepaneel erg belangrijk geworden. De drie meest gebruikte panelen zijn DirectAdmin, Plesk en cPanel. iXL biedt alle drie aan als optie bij een Cloud VPS.

Het voordeel van controlepanelen

Controlepanelen zorgen ervoor dat het systeembeheer eenvoudiger wordt. Moesten systeembeheerders vroeger nog constant gebruik maken van regels die handmatig moesten worden ingevoerd, is nu een klik op de knop vaak voldoende om de meest voorkomende instellingen te maken.

Met en controlepaneel is het mogelijk verschillende accounts te hosten, waardoor de kosten per account lager zijn. Bovendien bespaar je veel tijd, omdat het beheren van domeinnamen snel geregeld is. Controlepanelen bieden een bepaalde gebruiksvriendelijkheid.

DirectAdmin

Met DirectAdmin kun je verschillende zaken beheren en taken uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld je e-mailaccounts beheren, inzage krijgen in de hoeveelheid webruimte die je tot beschikking hebt, of instellen welke PHP-versie je gebruikt. Ook kun je bestandsbeheer gebruiken en bijvoorbeeld WordPress installeren.

DirectAdmin biedt ook ondersteuning voor statistieken. Zo kun je bijvoorbeeld het aantal bezoekers en de meest bezochte pagina’s naar voren halen. Bovendien kun je de logs met errors bekijken. Dit is dus echt een beheer paneel voor de gevorderde systeembeheerder.

cPanel

Een alternatief voor DirectAdmin en plesk is cPanel. Het is een vrij grafisch ingesteld paneel, waardoor snel te begrijpen is wat iedere functie doet. Je kunt ook in dit paneel zien hoeveel ruimte en dataverkeer je hebt gebruikt. Daarnaast kun je toegang tot MySQL-databases, e-mailaccounts en webmail instellen. Net als bij DirectAdmin kun je ook hier errors opsporen.

Vaak kun je vanuit cPanel ook apps installeren, zoals WordPress voor je blog, WooCommerce en Prestashop voor je webshop of Piwik om statistieken te bekijken. Kortom: erg handig.

Plesk

iXL geeft je de mogelijkheid te werken met Plesk. Net als DirectAdmin en cPanel is Plesk een controlepaneel met ongeveer gelijkwaardige functies. Veel gebruikers vinden het een gebruiksvriendelijke en professionele oplossing. Zo kun je met dit paneel onder meer plug-ins zoeken en installeren, maar ook staging websites opzetten om nieuwe websites te testen.

Met Plesk is het ook mogelijk mailboxen aan te maken, spamfilters in te stellen, domeinnamen op te zetten en MySQL-databases aan te maken. 

Het kiezen van een controlepaneel

Je kunt bij iXL dus kiezen uit drie opties: DirectAdmin, cPanel of Plesk. Welke van de drie het best is, durven we niet te zeggen. Dat hangt namelijk geheel af van je persoonlijke voorkeur. Vind je het belangrijk dat je echt overal bij kunt? Of vind je gebruiksvriendelijkheid juist het belangrijkst? Hecht je waarde aan een grafische interface, of moet een paneel juist zo min mogelijk poespas hebben? Dat bepaal je helemaal zelf.

Een ander verschil is het verschil in maandelijkse kosten. Gebruikers die weten wat ze doen, kunnen al vanaf 24 euro per maand aan de slag met een Cloud VPS met DirectAdmin. De grafisch ingedeelde panelen zoals Plesk en cPanel zijn iets duurder. Vanaf 38 euro heb je een Cloud VPS met een grafisch paneel.

Welk paneel het meest geschikt is, hangt vaak af van het kennisniveau en de persoonlijke voorkeur voor de presentatie. Wil je weten hoe ieder paneel werkt? Log dan eens in op de demoversie van DirectAdmin, Plesk, of cPanel. Voor welk paneel kies jij?

  • Deel dit bericht