iXL hosting dedicated server kopen

27 mei 2019

iXL tip van de week: Welke hosting kies je voor een bedrijfskritische website?

Shared webhosting, een virtuele server of een dedicated server? Welke hosting kun je het best kiezen voor een bedrijfskritische website? Natuurlijk ga je voor snelheid en stabiliteit, maar welk pakket past daar bij?

De website is meer dan een visitekaartje

Je bedrijfswebsite is natuurlijk je visitekaartje. Op de website staat welke producten en diensten je aanbiedt en wat voor meerwaarde jij de klant kunt bieden. Toch heeft een bedrijfskritische website vaak nog meer functies. Zo kan het zijn dat je ook een webshop op de site hebt, om producten te verkopen.

Als je website alleen een showcase is, volstaat shared webhosting. Doe je er meer mee, dan is het verstandig een eigen server af te nemen. Dit is zeker een goed idee als je er verschillende applicaties op wilt draaien. Een server met snelle responstijden is wel een noodzaak bij bedrijfskritische websites.

Vaak bestaat een bedrijfswebsite niet alleen uit een website, maar ook uit een omgeving daar omheen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een extranet-systeem aan de website hebt gekoppeld. Of misschien gebruik je de server ook voor een dashboard waarin je de sales en tickets van klanten kunt bijhouden. Dan is een server met wat extra kracht een goed idee.

Altijd online

Een bedrijfswebsite moet altijd online zijn. Ieder moment dat jouw website offline is, kun je een klant mislopen. Daarom monitoren wij onze servers altijd. Zo kunnen wij bij problemen snel actie ondernemen. Zeker bij een bedrijfswebsite (en misschien de bijbehorende omgeving) is het belangrijk dat de performance voldoende is.

Bij een normale webhosting is het niet mogelijk om de server zelf te upgraden, omdat je de ruimte deelt met anderen. Bij een Virtual Private Server (VPS) is dat wel mogelijk. Jij bent namelijk de enige gebruiker van de virtuele server. Op de fysieke server zijn wel meerdere gebruikers.

Virtuele server of dedicated server?

Als je meer diensten wilt plaatsen dan alleen het aanbieden van de website, kom je uit op de keuze tussen een virtuele server of een dedicated server. Beide servers kun je naar eigen wens configureren. Ook is het mogelijk om extra modules te installeren. Als een configuratie te speciaal is, of deze veel geheugen nodig heeft, kun je deze applicatie het best op een eigen virtuele server installeren.

Een dedicated server biedt je alle ruimte. Je bent letterlijk de enige gebruiker op de server. Je hoeft de fysieke server dus niet te delen met andere gebruikers. Op die manier weet je zeker dat je geen last hebt van een trage server, omdat iemand anders er druk mee bezig is. Op een dedicated server zou je zelf ook VPS’en aan kunnen maken. Je zou bijvoorbeeld een VPS kunnen maken voor je website, eentje voor je extranet-systeem en een voor je dashboard. Bij een dedicated server kun je gemakkelijk uitbreiden.

Goed om te weten: bij een VPS of een dedicated server is het handig een technicus in te schakelen. Deze kan de servers dan beheren en onderhouden. Voor deze servers is namelijk wel wat technische kennis vereist.

  • Deel dit bericht