Eigen WordPress website maken

19 november 2018

Je eigen WordPress website maken in 3 stappen

WordPress is een zeer geliefd systeem onder bloggers en website-eigenaren. Zelfs grote mediabedrijven maken gebruik van dit gratis systeem. Dat is niet zo gek: het is zeer gebruiksvriendelijk, het is razendsnel en je kunt een website vormgeven zoals je zelf wilt.

Een WordPress website maken is een fluitje van een cent, maar je moet het even doorhebben. Wie niet goed weet wat hij of zij doet, kan uren en dagen spenderen aan het zoeken naar instellingen. Dat willen we voorkomen, dus daarom een korte uitleg.

Voordat we beginnen: WordPress hosting vergelijken

Voordat we beginnen aan het installeren van WordPress, moeten we eerst een WordPress hosting, managed wordPress hosting of WordPress VPS hebben. Dit is waar het systeem wordt opgeslagen en wat ervoor zorgt dat een website online is.

Het klinkt allemaal technisch en ingewikkeld, maar het valt mee. Je kunt een WordPress hosting vergelijken op onze website. Daardoor zie je direct wat het best bij jou past en kun je over een paar seconden beginnen aan de bouw van jouw WordPress-website.

WordPress installeren via onze wordPress hosting

Heb je geen kaas gegeten van de techniek? Geen nood. We leggen je het stap voor stap uit:

  1. Download allereerst de laatste versie van het WordPress-systeem op WordPress.org. Pak het bestand uit op je PC of Mac;
  2. Upload de bestanden via een FTP programma (FileZilla is aan te bevelen) naar de bovenliggende map op de webserver. Deze heet vaak ‘public_html’ of ‘private_html’. In sommige gevallen heet deze map ‘www’;
  3. Maak een MySQL-database aan;
  4. Ga naar het adres waar de bestanden naar toe zijn geüpload;
  5. Vul alle gegevens in, zoals de servernaam (vaak ‘localhost’), databasenaam, database gebruikersnaam en het database wachtwoord;
  6. Doorloop de installatiestappen en maak een gebruikersnaam en wachtwoord aan;
  7. Je website is geïnstalleerd.

PS: Of maak gratis gebruik van Installatron op onze WordPress-pakketten en geniet van een automatische installatie.

WordPress website klaarmaken met themes en plugins

Nu het systeem is geïnstalleerd, kunnen we aan de slag met de aankleding van de website. Hoe moet deze eruit zien? Je kunt een webbureau een design (theme) laten maken, maar  dat kan aardig in de papieren lopen. Er is ook een optie om een bestaand ontwerp te gebruiken. Deze ontwerpen zijn zowel gratis als betaald te vinden.

Op een website als bijvoorbeeld ThemeForest hoef je alleen maar in te typen waar je naar op zoek bent, en je krijgt de mooiste ontwerpen te zien. Door te betalen kun je het thema downloaden en gebruiken. Je pakt de bestanden dan uit en uploadt deze in de map ‘themes’, door eerst op ‘wp-content’ te klikken in het FTP-programma. Daarna ga je naar WordPress, klik je op ‘Weergave’ en vervolgens ‘Thema’s’ en activeer je het net toegevoegde thema.

Een andere optie is het gebruikmaken van een gratis theme. Dat doe je door naar ‘Weergave’ te gaan en op ‘Thema’s’ te klikken. Klik op ‘Nieuwe toevoegen’ en kies een thema uit door op het plaatje te gaan staan. Klik op ‘Installeren’ en vervolgens op ‘Activeren’. Je kunt nu via de Customizer het hele thema aanpassen.

Op dezelfde manier zijn er ook allemaal handige plugins te vinden. Met deze plugins kun je de mogelijkheden van je website uitbreiden. Zo kun je bijvoorbeeld een contactformulier toevoegen. Plugins zijn nuttig en handig, maar ze maken je website ook trager. Een overdaad aan plugins levert een trage website op. Pas er dus een beetje mee op.

Content is king!

Je website staat als een huis: het design ziet er top uit, je installatie draait als een zonnetje, dus wat willen we nog meer! Bezoekers willen we graag! Achter het krijgen van trouwe bezoekers zit een hele wetenschap, wat ons te ver voert om hier uit te leggen.

Kort gezegd: content is king. Waar gaat jouw website over? Wat interesseert de bezoeker? Door je dit soort zaken af te vragen, maak je een betere website. Vergeet niet regelmatig nieuwe berichten en pagina’s toe te voegen, zodat jouw website interessant blijft. Door jouw pagina regelmatig bij te werken met relevante informatie, is de site beter te vinden in Google.

Heb je het nog niet helemaal begrepen? Dan kun je ons natuurlijk vragen stellen. En anders is een WordPress website laten maken bij een derde partij ook altijd een goed idee.

Werk jij al met WordPress of een ander Content Management Systeem?

  • Deel dit bericht