De functies en het gebruik van SpamAssassin

SpamAssassin is een spamfilter die op al onze webservers standaard is geïnstalleerd. Via DirectAdmin kun je deze spamfilter zelf beheren. Standaard is SpamAssassin bij een nieuwe gebruiker uitgeschakeld.

Zorg dat de spamfilter niet onnodig streng staat ingesteld. Doordat een spamfilter een automatisch systeem is, kan deze niet zo selectief zijn als jezelf, en bij strenge instellingen ook gewenste mail blokkeren.

Stap 1: DirectAdmin -> E-mail Management -> Spamassassin

Wanneer je in DirectAdmin bent ingelogd, ga je onder ‘E-Mail Management’ naar ‘Spamassassin Setup’.

Bij de eerste optie kies je wat er met inkomende spam gebeurt.

Stap 2: Score threshold instellen

Vervolgens kun je de ‘score threshold’ instellen. Bij een hoog cijfer zal de spamfilter meer mail toestaan en bij een laag cijfer wordt er meer mail als spam gezien. Je hebt de keuze uit drie opties, maar je kunt ook een eigen waarde opgeven.

Stap 3: Instellen spam verwijderd/geblokkeerd

Nu kun je kiezen of mails met een hoge score verwijderd dienen te worden. Ook kun je eventueel een onderwerp meegeven aan geblokkeerde mails. Dit is handig wanneer je spam niet naar een speciale map stuurt.

Blacklisten/Whitelisten E-mail adressen

Tot slot heb je de mogelijkheid handmatig geblokkeerde of toegestane mailadressen op te geven. Mailadressen kun je respectievelijk in de ‘blacklist’ en ‘whitelist’ invullen.

Vergeet vervolgens niet de wijzigingen op te slaan.

  • Deel dit bericht