Het nut van eigen RAM-geheugen en CPU-cores bij jouw VPS

27 juli 2020

Het nut van eigen RAM-geheugen en CPU-cores bij jouw VPS

Een website bouwen begint bij het registreren van een goede domeinnaam en het vinden van het correcte hosting pakket. Maar dit is vaak minder eenvoudig dan gedacht. Want hoeveel RAM-geheugen heb je eigenlijk nodig en wat doen CPU cores precies? Het is belangrijk de juiste keuze te maken, want dit komt de performance van je website behoorlijk ten goede.

Webhosting is doorgaans managed cloud VPS hosting. Dit betekent dat je een bepaalde hoeveelheid geheugen krijgt toegewezen aan je VPS. Dit geheugen is speciaal voor jou gereserveerd om bijvoorbeeld websites mee te hosten. De overige ruimte op een server (‘node’) wordt dan weer verhuurd aan andere partijen. De belasting op je CPU-cores en geheugen is meestal gelimiteerd, zodat je geen last hebt van andere partijen op de server die veel rekenkracht vergen.

Bij een managed VPS heb je dus een deel van de server voor jou alleen. Het is niet nodig om de ruimte te delen met andere mensen. Daardoor heb je een betere performance op je website. Je bezoeker zal langer op de website aanwezig blijven, omdat het laden van pagina’s bijvoorbeeld veel sneller gaat.

Een voorbeeld van een applicatie waar veel RAM-geheugen bij komt kijken is bijvoorbeeld Redis of Memcache. Dit zijn applicaties die ervoor zorgen dat de data van een website in het geheugen van je VPS geladen wordt. Doordat je de data niet steeds opnieuw hoeft op te vragen, is het mogelijk de laadtijd van je website drastisch te verkoren.

RAM-geheugen

Het werkgeheugen van een VPS speelt dan ook een belangrijke rol in de laadtijd van de website, maar ook in de capaciteit van je server. Als een website gemiddeld 1 GB werkgeheugen vergt om goed te werken, kun je met 5GB RAM dus in principe vijf goedlopende websites hosten. Het is belangrijk om te onthouden dat het RAM-geheugen niet hetzelfde is als het opslaggeheugen. Dit is de grootte van de website.

Het RAM-geheugen functioneren in principe als de hersenen van je website(s). Er zijn verschillende pakketten beschikbaar. Een VPS heeft maximaal 64 GB RAM-geheugen, maar meestal ben je met kleinere pakketten even goed af. Laat je daarom adviseren voordat je een managed VPS kiest.

Effect van CPU op snelheid

Wie denkt dat een flinke hoeveelheid RAM de oplossing is voor het sneller maken van je website, komt bedrogen uit. Er zijn veel meer factoren die een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan de CPU-cores die je beschikbaar hebt. Als je een website online zet met behoorlijk wat bezoekers die voortdurend allerlei bewerkingen uitvoeren, is alleen veel geheugen niet voldoende.

De CPU is het hart van je server. Als de CPU het niet meer aankan, zal hij langzamer werken waardoor er uiteindelijk problemen kunnen ontstaan. Vooral bij grotere WordPress-installaties kan een CPU core behoorlijk van belang zijn. Hoe meer CPU’s je hebt, hoe meer rekenkracht je tot je beschikking hebt. Ten slotte maakt het ook uit of je een harde schijf of een SSD schijf in het hostingpakket hebt. Kies voor een voldoende uitgebreid pakket, want zo is het mogelijk je website een performance boost te geven.

  • Deel dit bericht