WordPress webhosting- waar moet je op letten bij je keuze

26 december 2018

4 tips bij de keuze van WordPress webhosting

Voor een WordPress website bestaat tegenwoordig speciale WordPress webhosting. Dat betekent dat de server waarop de site uitgeserveerd wordt, speciaal is geoptimaliseerd voor het gebruik ervan. WordPress websites kunnen immers gemakkelijk traag worden bij een groot aantal bezoekers per dag.

Ondanks het feit dat de servers meestal geoptimaliseerd zijn voor de WordPress website, is het toch belangrijk eerst goed te vergelijken. Er zijn een aantal factoren die een belangrijke rol spelen bij het maken van de juiste keuze.

Snelheid

Het belangrijkste bij een grote WordPress website is de snelheid. De laadtijd van een website is bovendien ook belangrijk voor een goede positie in Google en andere zoekmachines. Wanneer er te veel websites op één server worden gezet, kunnen alle websites op de server daar hinder van ondervinden.

De locatie van de server is bovendien erg belangrijk. Doe daarom eerst onderzoek naar wie je doelgroep precies is. Wil je Nederlandse of Belgische bezoekers bedienen, dan is een server in Nederland de beste beslissing. Wie vooral bezoekers uit andere continenten heeft, kan beter kiezen voor een server in dat continent. Je hoeft niet altijd binnenlandse aanbieders te kiezen, soms kan shoppen over de (Europese) grens ook lonen.

Sommige aanbieders bieden bovendien een optie om de website te cachen of op een SSD-schijf uit te serveren. Dat komt de snelheid aanzienlijk ten goede. Een goede WordPress webhoster ondersteunt HTTP2. Bestanden van de website worden dan tegelijkertijd geserveerd, in plaats van na elkaar.

Beveiliging

Uiteraard moet ook de beveiliging op orde zijn. WordPress is een veel gebruikt systeem en daarom een geliefd prooi onder hackers. Kies voor een hostingprovider die veel aandacht besteedt aan het dichten van beveiligingslekken op de server. Een goede firewall doet bovendien ook wonderen. Kies zelf ook altijd nog een goede beveiligingsplugin, dan is de kans op een hack het kleinst.

Bovendien is ook een SSL certificaat een absolute must. Browsers geven steeds vaker een melding als het certificaat niet is ingeschakeld. Tegenwoordig bieden de meeste webhosters LetsEncrypt aan. Daarmee kan gratis een certificaat worden uitgegeven. LetsEncrypt wordt door de meeste browsers als betrouwbaar beoordeeld.

Webruimte

Uiteraard is ook de beschikbare webruimte voor WordPress webhosting van essentieel belang. Het is belangrijk een paar gigabyte vrij te houden. Kies daarom niet voor een te klein pakket. Je kunt dan de overige ruimte vrijhouden voor bijvoorbeeld nieuwe thema’s, updates of extra plugins. Bekijk ook hoeveel databases je krijgt en hoeveel dataverkeer de website mag genereren. Als een website erg populair is, kan het dataverkeer behoorlijk oplopen. Als de limiet bereikt is, wordt de website meestal tijdelijk onbereikbaar gemaakt. Het is dus belangrijk een comfortabel pakket te kiezen. Dat betekent: niet te groot en niet te klein.

Overige functies

Een aantal overige functies zijn niet meteen noodzakelijk, maar kunnen toch erg handig zijn. Wil je een WordPress site maken, dan kun je bij sommige providers gebruikmaken van een geautomatiseerde installatie. Binnen een paar muisklikken is de site dan al online. Sommige providers maken automatische backups. In sommige gevallen met een retentie tot wel 30 dagen. Kijk daarom goed over welke periode de backups gemaakt worden en of je deze zelf terug kunt zetten.

Inzage in de logbestanden zijn bovendien ook handig. Zo kun je achterhalen waarom je website traag is. Cronjobs instellen is zeker bij WordPress erg handig. Het zijn geautomatiseerde taken die op vaste tijdstippen worden uitgevoerd. Bij een normale installatie is dat niet per sé nodig, maar als je bijvoorbeeld regelmatig producten automatisch wilt importeren vanuit een feed van een externe aanbieder, kan de mogelijkheid cronjobs in te stellen goed van pas komen.

Welke hosting heb jij momenteel? Vergelijk onze WordPress webhosting en kies voor kwaliteit.

  • Deel dit bericht