04 februari 2019

Maak je WordPress-site zo snel als het licht in 5 stappen

Voor een succesvolle website is het cruciaal dat de website snel is. Bezoekers die een paar seconden moeten wachten tot de pagina geladen is, klikken de website waarschijnlijk weer snel weg. Zonde, want jij hebt natuurlijk je best gedaan om een zo interessant mogelijke website te bouwen. Hoe zorg je er nu voor dat jouw website sneller wordt?

Een goede hosting is het halve werk

Het begint allemaal bij hosting. Als jij kiest voor een snelle hostingprovider, is er meer capaciteit beschikbaar om jouw website uit te serveren aan bezoekers. Een goede hosting heeft daarnaast mogelijkheden om geavanceerde functionaliteiten aan te zetten. Dat zijn bijvoorbeeld caching-functionaliteiten. Daarmee bedoelen we dat er een lokale kopie van de website wordt gemaakt, zodat de website maar een keer ingeladen hoeft te worden.

Het spreekt voor zich dat je op zoek bent naar een webhosting met een klantenservice die nauwkeurig werkt en eventuele snelheidsproblemen kan oplossen. Een supportmedewerker kan je ook voorzien van advies over je WordPress-site. Samen werken we serieus aan online succes. Vergelijk ook verschillende pakketten.

Tips om je WordPress site sneller te maken

Je kunt zelf ook een aantal stappen ondernemen om je WordPress site sneller te maken.

De grootte van de pagina beperken

Een hele grote bombastische pagina is wel interessant, maar het is funest voor de snelheid van jouw website. Hoe meer er wordt aangeboden op een pagina, hoe meer er moet worden ingeladen als een bezoeker jouw website voor het eerst bezoekt. Denk maar eens aan alle afbeeldingen, scripts, plug-ins en andere bestanden. Meer functies is niet altijd beter!

Afbeeldingen optimaliseren

Een visueel aantrekkelijke website doet het goed bij bezoekers en mogelijke klanten. Veel webmasters denken dat een hogere resolutie beter is. Een afbeelding met een hoge resolutie duurt meestal lang om te laden. Daarom is het belangrijk dat je de afbeeldingen optimaliseert, zodat ze sterk in bestandsgrootte afnemen.

Dat doe je door een afbeelding bijvoorbeeld op te slaan in een lagere resolutie. WordPress thema’s kunnen vaak zelf een afbeelding weer groter maken. Comprimeer daarna de afbeelding, via bijvoorbeeld TinyPNG. Dit is een plug-in die de compressie automatisch regelt.

Ook goed om te weten: JPG-bestanden zijn kleiner dan PNG en GIF-bestanden. Het zal dus helpen om je afbeeldingen als JPG op te slaan.

Afbeeldingen optimaliseren voor een snelle website

Gebruik geoptimaliseerde plug-ins

Plug-ins hebben impact op de snelheid van je WordPress-site. Voor ongeveer elke denkbare functie zijn er wel plug-ins te vinden, maar we raden je aan om goed te kijken of een plug-in wel een goede oplossing is. Sommige plug-ins zijn namelijk niet erg goed geprogrammeerd en veroorzaken daardoor een langzamere website.

Helaas merk je pas na het installeren en activeren van de plug-in wat dit met de snelheid van je website doet. Daarom is het een goed idee om eerst van tevoren reviews te bekijken of naar ervaringen van andere gebruikers te vragen.

Gebruik een goed geoptimaliseerd thema

Een thema is een soort layout of design voor je website. Ze zijn erg handig, omdat er talloze thema’s te vinden zijn, die dicht in de buurt komen bij jouw smaak. Je hebt er bovendien weinig omkijken naar: eenmaal geïnstalleerd en geactiveerd kun je direct aan de slag.

Voor thema’s geldt hetzelfde als plug-ins: sommigen zijn snel, anderen maken je website erg traag. Probeer daarom een thema eerst eens uit met alleen demo-pagina’s, of bezoek andere websites die hetzelfde thema gebruiken. Is de website traag? Dan kun je misschien beter voor een ander thema kiezen.

Maak gebruik van caching

We hadden het er al even over: caching. Dit houdt in dat dynamische pagina’s worden omgezet naar kant-en-klare pagina’s. De webserver kan deze sneller naar de bezoeker sturen dan dynamische pagina’s. WP Super Cache is een veelgebruikte plug-in hiervoor, die bovendien de website niet trager maakt.

Het nadeel van caching is dat veranderingen minder snel doorgevoerd zijn. Het kan even duren voordat je een aanpassing aan bijvoorbeeld een pagina ziet, omdat deze eerst weer opgehaald en omgezet moet worden.

WordPress updaten

Heel belangrijk: update WordPress regelmatig. Het is nog altijd een erg populair platform, dus komen er regelmatig updates. Een update zorgt er niet alleen voor dat je toegang krijgt tot nieuwe functionaliteiten, maar er worden ook beveiligingsproblemen verholpen en inefficiënties die het laden van de site vertragen, worden aangepakt. Een oude versie kan zorgen voor prestatieproblemen. Update dus regelmatig.

WordPress versnellen en updaten

Het kan altijd beter!

Met al deze tips zal je WordPress website al een stuk sneller worden. Toch kan het altijd nog beter, er zijn geavanceerde mogelijkheden om een website sneller te maken. Denk aan het reduceren van oproepen naar de database, het effectiever omgaan met deze oproepen, het beperken van HTTP-verzoeken en het gebruik van een Content Delivery Network (CDN).

De bovenstaande tips zijn in ieder geval een goed vertrekpunt. Een snelle website is een absolute must voor iedereen met een goed idee online!

  • Deel dit bericht