De noodzaak van stabiele hosting voor webwinkels

11 december 2020

De noodzaak van stabiele hosting voor webwinkels

Webwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. We kopen steeds meer online, waardoor het belangrijk is dat de hosting volledig stabiel is. Het is immers niet gewenst dat de webwinkel onbereikbaar wordt als gevolg van een groot aantal bezoekers of bestellingen in één keer. Een piek kan zomaar komen, dus is het belangrijk hier goed op voorbereid te zijn. Cloud hosting is een goede manier om als stabiele hosting te gebruiken. Dat is ook belangrijk, want de webwinkel moet altijd voorbereid zijn op grotere aantallen bezoekers.

Cloud hosting als stabiele hosting

Zie een online webwinkel als een fysieke winkel. De winkel gaat niet meteen voor de rest van de dag dicht als er even te veel bezoekers zijn. Dan is met een webwinkel ook het geval. Een webwinkel kun je hosten via shared hosting, een VPS of een dedicated server. De beste manier om een webwinkel te hosten is aan de hand van zogenaamde cloud hosting. Zo wordt er vaak gebruikgemaakt van cloud managed WordPress VPS of cloud Magento hosting. WordPress en Magento zijn immers de meest gebruikte systemen voor het opzetten van een webwinkel.

Cloud hosting heeft als groot voordeel dat alle servers gekoppeld zijn als één grote wolk aan servers. Dat is handig ten opzichte van schaalbaarheid, want downtime kan bij uitbreiding van de server voorkomen worden.

Prestaties (performance)

Ten eerste is een stabiele hosting belangrijk voor de prestaties van de webshop. We spreken hier dan over performance. Het is niet voor niets dat grote winkels als Amazon kiezen voor cloud hosting. Als een webpagina er langer dan een paar seconden over doet om te laden, zoeken de bezoekers een andere website. Je hebt maar beperkte invloed op de laadtijd van je webwinkel. Je kunt dus beperken door bijvoorbeeld gebruik te maken van Memcached of Varnish

Meebewegen via schaalbaarheid

Als een winkel tijdelijk wat meer bezoekers heeft, sluit de winkel niet meteen. Daarom is het belangrijk dat er bij een webwinkel hetzelfde gebeurt. Een cloud VPS is schaalbaar. Dat betekent dat je de capaciteit uit kunt breiden zonder dat je website urenlang volledig offline is.

Extra resources zoals RAM geheugen en CPU cores kunnen indien nodig snel worden bijgeschakeld. Als de resources niet meer nodig zijn, kan dit weer naar beneden worden bijgesteld zodat je kosten bespaard.

Cloud hosting is veiliger

Stabiele hosting is dus zeer belangrijk voor webwinkels, met name voor conversie. Maar webwinkels zijn ook vaak doelwit van hackers. De cloud kan helpen om de veiligheid van de website te verhogen. De cloud is namelijk altijd in beheer van de provider. De provider regelt dus firewalls en overige veiligheidsmaatregelen. Met een cloud managed WordPress VPS worden updates en beveiligingspatches meteen doorgevoerd, zonder dat de website offline is. De kans op downtime is daardoor veel kleiner, waardoor je ook bij grote drukte gewoon online bent. En je valt bovendien minder snel ten prooi aan hackers of ransomware.

  • Deel dit bericht