Magento shared hosting vs Magento VPS

17 december 2018

Verschil Magento shared hosting en Magento VPS

Wie een goedlopende Magento site heeft, is misschien wel toe aan een eigen Magento VPS. Maar een shared Magento hosting is in de regel goedkoper. Niet alleen omdat een VPS huren vaak iets duurder is, maar ook de prijs van het onderhoud telt mee.

Bij een Magento VPS kan men kiezen tussen managed of unmanaged hosting. Dat betekent in het eerste geval dat de hostingpartij alles in orde maakt, maar daarvoor een hogere vergoeding vraagt. Bij unmanaged hosting ben je zelf aangewezen op je eigen kennis, of dien je een externe partij in te huren voor het onderhoud.

Magento shared hosting

Shared hosting is nog steeds een populaire manier om websites te publiceren. De shared hosting van een website kost vaak maar een paar euro per maand. In ruil voor die lage kosten, dien je de server te delen met andere gebruikers. Dat betekent niet dat de andere gebruikers bij je gegevens kunnen, maar het betekent wel dat de inzetbare rekenkracht wordt verdeeld over alle gebruikers.

Draaien ‘de buren’ dus zware websites, dan is het mogelijk dat ook jouw website trager wordt. In veel gevallen treedt de hostingprovider daartegenop en zet websites die veel geheugen of processorkracht gebruiken op zwart. Een voordeel van shared webhosting voor Magento is dat de hostingprovider alle systematische zaken regelt. Gaat de database server stuk of werkt een plugin niet vanwege een instelling op de server, dan is de hostingpartij aansprakelijk.

Bij managed shared hosting neemt de hostingprovider ook het volledige onderhoud van de website voor haar rekening. Dit wordt soms tegen een meerprijs aangeboden. Het nadeel van (managed) shared webhosting is vooral dat de kans op verlies van snelheid een stuk groter is. Shared webhosting heeft op gebied van bijvoorbeeld schijfruimte en prestaties nogal wat beperkingen. Toch is het een goede manier voor beginners om met een website te starten.

Magento VPS

Een andere optie is het huren van een eigen Magento VPS. Een Magento VPS is een virtual private server, wat inhoudt dat enkel de website van de consument op de site draait. Er zijn dus geen ‘buren’ en de volledige performance wordt toegekend aan jouw website. Daardoor kan een website vrijer gebruikmaken van deze zogenaamde ‘resources’. Een Magento VPS huren is vaak duurder dan een shared hostingpakket, omdat alle rekenkracht aan één enkele klant wordt toegekend.

Het belangrijkste verschil tussen Magento shared hosting en een Magento VPS is de manier waarop de systemen hun beschikbare rekenkracht inzetten. Bij shared webhosting maken alle websites op dezelfde server gebruik van dezelfde processor en hetzelfde geheugen. Bij een Magento VPS worden deze eigenschappen volledig toegekend aan degene die de VPS afneemt. De kans op prestatievermindering of zelfs downtime is daarmee een stuk minder.

Het afnemen van een Magento VPS is dus goed voor de algemene prestaties van de website en de betrouwbaarheid ervan. Het is daarnaast ook zo dat een goed beveiligde Magento VPS minder gevoelig is voor hacks. Bij een shared hosting hoeft de hacker immers maar één keer in te breken om bij alle sites te kunnen. Bij een Magento VPS is de beveiliging meestal een stuk strenger.

Uiteraard zijn er ook nadelen aan een Magento VPS huren. Zo is de huurder vaak zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Dit betekent dat hij kennis dient te hebben hoe een VPS moet worden geïnstalleerd en onderhouden. Bij een managed Magento VPS neemt de provider die taak op zich. Vaak rekent de provider daar een stevige prijs voor.

Magento VPS of shared hosting?

We raden voor beginnende webshops Magento shared hosting aan. Voor zwaardere websites kan een eigen Magento VPS uitkomst bieden. Vergelijk onze Magento pakketten of neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

  • Deel dit bericht