Domeinnaam registreren tips

10 december 2018

Domeinnaam kopen: tips voor een topdomeinnaam

Ben je bezig met een nieuwe website en wil je een domeinnaam kopen? Alvorens het domeinnaam registreren, is het belangrijk eerst goed onderzoek te doen. Een goede domeinnaam kan immers behoorlijk wat waard zijn.

In sommige gevallen verzin je een domeinnaam die al bestaat. Er kunnen immers meer mensen met hetzelfde idee zijn. Daarom kun je alleen vrije domeinnamen registreren. Om te weten of een domeinnaam vrij is, kun je de domeinnaam check doen. Wij bespreken vijf tips voor het domein vastleggen.

Houd het kort

Ten eerste is het belangrijk het domeinnaam kort te houden. Kies voor een kernwoord van maximaal 10 karakters. Bijvoorbeeld de naam van het bedrijf of het onderwerp waarover de website gaat. Het is ook mogelijk een korte zin van maximaal twee tot drie woorden te verzinnen als domeinnaam.

Een goed domeinnaam is altijd gemakkelijk te onthouden. Je kunt daarom een .com domeinnaam kopen of een .nl domeinnaam kopen die gemakkelijk uit te spreken is. Dat is goed voor mond-tot-mondreclame. Bovendien oogt het ook een stuk professioneler.

Houd het eenvoudig

Houd een domeinnaam eenvoudig. Een domeinnaam die amper te herinneren is, is geen goed domeinnaam. Kies voor een domeinnaam met hoofdletters. Die zie je weliswaar niet terug in je adresbalk, maar kun je wel zo op je visitekaartje drukken. Zorg ervoor dat een domeinnaam niet dubbelzinnig opgevat kan worden. Een enkelvoudig woord is vaak een goed idee. Bijvoorbeeld ‘pen.nl’ en niet: ‘pennen.nl’.

Vermijd het gebruik van koppeltekens of afkortingen. Het cijfer 0 is vaak een slecht idee, omdat deze bij het domein registreren kan worden opgevat als een o. Voorkom (expres geplaatste) foutieve spelling.

Wees uniek

Wees uniek! Maak gebruik van synoniemen bij een .nl domeinnaam kopen. Kies voor meerdere taalvarianten. Je kunt het onderwerp immers ook in het Engels vertalen. Als je website heel specialistisch is, kun je voor vakjargon kiezen. Doe eerst onderzoek met vergelijkbare woorden in Google. Zo kom je aan nieuwe combinaties waar je nog niet aan gedacht had.

Als je uniek bent, bouw je zelf een naam op en maak je bezoekers nieuwsgierig. Controleer wel even of de Nederlandse merknaam al geregistreerd is in het handelsregister. Check ook de merknaam bescherming in de Benelux. Zo voorkom je dat je straks je domeinnaam moet afstaan.

Denk aan de zoekmachines

Denk aan woorden die goed scoren in de zoekmachines. Op die manier word je sneller gevonden. Een goede domeinnaam verwijst naar wat de bezoeker op de site kan doen. Het is ook gemakkelijker om zo linkpartners te scoren. Het is overigens niet per se noodzakelijk een domeinnaam te gebruiken met daarin de zoekwoorden verwerkt. Google kijkt namelijk niet alleen maar naar de domeinnaam, maar ook naar waar de website inhoudelijk over gaat.

Wees specifiek

Ten slotte is het belangrijk specifiek te zijn. Gebruik beschrijvende woorden die iets vertellen over de website. Bijvoorbeeld de naam van het bedrijf of de naam van de familie. Of het product dat je verkoopt. Heb je een website over dartpijltjes, dan kun je kiezen voor dartpijltjes.nl of dartpijltjes.com. Zo kies je voor een specifieke niche en sta je sneller in de zoekresultaten.

Op welke domeinnaam of domeinnamen ben jij trots?

  • Deel dit bericht