Wordpress vs Joomla de ultieme battle

05 juni 2019

Joomla vs WordPress onder de loep: Welke websitesoftware scoort het best?

‘Joomla of WordPress? Welk systeem werkt het best?’ Deze vraag wordt vaak gesteld. Het antwoord is niet zo simpel, omdat het een persoonlijk antwoord is. Een hostingprovider kan je niet zo makkelijk vertellen wat precies bij je past, maar we kunnen je wel uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van beide systemen.

Een content management systeem (CMS)

Joomla en WordPress zijn beiden een voorbeeld van een Content Management Systeem (CMS). Hiermee kun je als gebruiker een website bouwen en beheren. Zo kun je bijvoorbeeld alle inhoud, artikelen, fotogalerijen en contactformulieren beheren. Met een CMS is het gemakkelijk om je website uit te bouwen.

Met een CMS kun je altijd zelfstandig aan de slag. De tijd dat je elke wijziging aan een webmaster (ken je dat woord nog?) moest doorgeven, is allang voorbij. En het handige van een CMS is dat je je website ook vanaf je tablet of smartphone kunt bijwerken.

Waar kun je op letten?

Voordat je een systeem kiest, is het misschien handig om te weten waar je op kunt letten. Het ligt voor de hand dat je kiest voor een systeem waar jij mee overweg kan. De gebruiksvriendelijkheid is dus het belangrijkst. Daarna kijk je naar de functionaliteiten: wat kun je nu met het systeem en is het systeem ook geschikt voor de toekomst?

SEO (Search Engine Optimization) wordt steeds belangrijker. Hiermee word je beter gevonden in zoekmachines als Google. Bij zowel Joomla als WordPress zijn hier allerlei toepassingen voor. Daarnaast kun je nagaan hoe onafhankelijk de webbouwer is. Is alles open source, of heb je juist met een gesloten omgeving te maken? Vooral met betaalde plugins en uitbreidingen ga je dit tegenkomen.

Bij WordPress en Joomla kun je allebei je eigen design maken. Dat zal het probleem dus niet zijn. Vooral het gebruiksgemak is het belangrijkste punt. Als je dan WordPress en Joomla tegenover bijvoorbeeld Drupal, Typo of Magento zet, zullen WordPress en Joomla glansrijk winnen.

Voor simpele websites

Als je op zoek bent naar een systeem waarmee je een simpele website bouwt en die je binnen een paar dagen online hebt, kun je het best voor WordPress kiezen. Je hebt hier keuze uit talloze templates/themes en alle basisfunctionaliteiten zijn na het installeren aanwezig. Zo kun je met WordPress meteen beginnen met het plaatsen van berichten en het indelen van pagina’s. Met een goede theme en wat plugins kun je ook een contactformulier, een slider, een webshop of een fotogalerij toevoegen. De meeste websites kunnen daar wel mee uit de voeten.

WordPress is bovendien snel en redelijk stabiel. Je kunt er voor de eerste tijd waarschijnlijk goed mee uit de voeten. Je kunt ook blijven uitbreiden, maar dan wordt het allemaal wel wat ingewikkelder. Het kan dan ook zijn dat de snelheid van de pagina wat omlaag gaat.

Voor uitgebreide websites

Ga je een complexe website bouwen? Moet je veel functies kunnen gebruiken? Dan is Joomla waarschijnlijk een beter plan. Binnen dit systeem is het niet moeilijk om verschillende plugins en systemen met elkaar te laten samenwerken. Het heeft bovendien genoeg mogelijkheden om aanpassingen te maken.

Het grootste voordeel van Joomla tegenover WordPress, is dat je geen problemen krijgt met het onderhoud, de compatibiliteit tussen de plugins en problemen met updates. Wel is de leercurve van Joomla iets steiler dan van WordPress.

Welk CMS gebruik jij?

  • Deel dit bericht