Wat is HTTP 2 en wat kan je ermee

17 februari 2020

Wat is HTTP/2 en wat kan je ermee?

Bij iXL gebruiken we zoveel mogelijk HTTP/2. Dat is een term die je misschien nog helemaal niets zegt, maar aan het eind van dit artikel weet je alles over de ins en outs van dit protocol. HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol: het is het protocol dat zorgt voor de communicatie tussen een browser (zoals Google Chrome) en een webserver. Je gebruikt dit dus bij het surfen op het internet.

Een duik in de geschiedenis

Als we teruggaan naar 1999, komen we uit bij het ontwerp van HTTP. In dit jaar was internet in opkomst. Toen bestond een website nog uit louter statische pagina’s met hier en daar wat tekst. Het werkte prima op het HTTP/1.1. De websites waren relatief klein en met alleen maar tekst en een simpel achtergrond was er niet veel op te halen.

Vandaag de dag is dat wel anders. Nu gebruiken we allerlei afbeeldingen, video’s en hebben websites bestel- of inlogmogelijkheden. Handig en leuk voor de bezoeker, maar dat zorgt er wel voor dat websites groter worden. We maken gebruik van thema’s en plugins, die externe bibliotheken als Javascript gebruiken. Heel gebruiksvriendelijk, maar het heeft een negatieve impact op de snelheid van de website.

Bij HTTP/1.1 worden er meerdere verzoeken tegelijk gestart, maar ze worden niet tegelijk afgehandeld. Het ene verzoek kan pas worden gestart als het andere is afgerond. Je staat als het ware in een wachtrij. Dat levert frustraties op voor een bezoeker: die ziet de website maar in stukjes en beetjes laden.

Over naar HTTP/2

Trage websites zijn niet aantrekkelijk om te bezoeken. Maar in de jaren ‘90 en de vroege jaren ‘2000 zag het hele internet er zo uit. Toch zag techgigant Google reden om te experimenteren met een nieuw protocol. Bij dit protocol worden alle verzoeken samengevoegd en over één verbinding gestuurd. Geen wachtrijen meer, maar alle verzoeken tegelijk afhandelen. We noemen dit ‘multiplexing’. Het is de kernwaarde van HTTP/2.

Bij HTTP/1.1 moesten we een prioriteit geven aan bestanden: welk bestand moet eerst geopend worden? Waarschijnlijk moet de stijl van je website eerst geladen, omdat je website anders geen vormgeving laadt. En als je JavaScript te laat inlaadt, kan dat in een niet functionele website resulteren. Keuzes maken, dus.

Gelukkig is dat bij HTTP/2 verholpen. Alle verzoeken worden over één verbinding gestuurd en de browsers van vandaag de dag kunnen zelf bepalen welke bestanden als eerst moeten worden opgehaald. Door de manier waarop HTTP/2 werkt, is er minder kans op fouten en worden websites sneller ingeladen.

De overige voordelen van HTTP/2

HTTP/2 heeft nog een aantal voordelen. Zo worden bestanden en informatie compacter gemaakt. Daardoor gaat het ophalen van informatie sneller en efficiënter. Des te kleiner de stukken informatie, des te sneller het laden gaat.

Het nieuwe protocol ondersteunt ook een functie waarbij eerst de code van de pagina wordt ingeladen, en daarna pas javascript en stijlbestanden. Dankzij deze techniek kan de browser zelf bepalen om de stijlbestanden ook alvast mee te sturen. Een pagina kan dan al opgebouwd worden verstuurd naar de bezoeker. We noemen deze functie ‘server push.’

Welke browsers ondersteunen HTTP/2?

Gebruik je een moderne browser? Dan is de kans groot dat je zonder het te weten al een tijd gebruik maakt van HTTP/2. Deze browsers ondersteunen het protocol:

  • Chrome 41 of hoger
  • Firefox 36 of hoger
  • Edge 12 of hoger
  • Safari 9 of hoger
  • Opera 28 of hoger

SSL en HTTP/2

Veel mensen denken dat een beveiligde verbinding (SSL) verplicht is bij HTTP/2. Dat is niet helemaal waar. Technisch gezien is het niet noodzakelijk voor het gebruik van HTTP/2. Maar als we kijken naar de browsers die HTTP/2 gebruiken, dan komen we tot de conclusie dat een beveiligde verbinding vaak verplicht is.

De nieuwere versies van Google Chrome en Mozilla Firefox openen (in de toekomst) geen websites meer zonder een beveiligde verbinding meer. Er is dus geen ontkomen aan. Gelukkig heb je er bij iXL geen omkijken naar: wij nemen al je zorgen uit handen.

  • Deel dit bericht